29. 03. 2013. 08:00h | Zdrava hrana| foto: Chardpan
Na pijacama je sve više zeleniša, medu kojima je i blitva, za koju strucnjaci tvrde da pomaže u prevenciji anemije, kardiovaskularnih bolesti i raka debelog creva. Blitva je bogata magnezijumom, gvoždem, natrijumom i vitaminom K, a odlican je izvor antioksidanasa i vitamina C
Blitva je bogata magnezijumom, gvoždem, natrijumom i vitaminom K, koji je važan za jake kosti. Odlican je izvor antioksidanasa i vitamina C, pošto se na 100 grama obezbeduje 33 odsto preporucene dnevne kolicine. Pomaže u kontroli krvnog pritiska i bogata je omega masnim kiselinama.
Ova povrtarska kultura spada u niskokaloricne namirnice. U 100 grama skuvane i procedene blitve ime samo 20 kalorija.
Blitva je zahvalna i u prevenciji osteoporoze, pošto u 100 grama ove povrtarske
kulture ima sedam puta više vitamina K nego što je preporuceni dnevni unos.
Ovaj vitamin pomaže i da se zaštiti mozak od oštecenja neurona, pa se zato preporucuje u ishrani obolelih od Alchajmerove bolesti.
S obzirom da dugo ostaje u organima za varenje, možete da racunate da cete, ukoliko unesete izmedu 150 i 200 grama blitve dnevno, biti siti najmanje pet sati.
Jednostvano ju je i pripremiti. Slicna je spanacu i zelju pa onako kako pripremate to povrece možete pripremiti i blitvu. Možete napraviti sarmice od blitve, a možete je proprižiti sa crnim lukom i u tu smesu dodati mleko i malo soli.