Glad ima negativnu konotaciju u našem društvu. Naša prva reakcija na tu rec je da je u pitanju nešto loše, osecaj koji treba popraviti ili potisnuti. Medutim, glad je jako bitan deo celokupnog iskustva ishrane. Hrana jednostavno ima bolji ukus kada smo gladni. Mnogi ljudi grickaju po ceo dan, nikada nisu potpuno siti, ali svom telu ipak ne daju vreme da ono postane gladno. Drugi ce pokušati da ignorišu osecaj gladi u pokušaju da izgube koji kilogram.
U pojedinim slucajevima može se desiti da ljudi razviju i strah od gladi.
Francuzi instinktivno biraju pravo vreme za osecaj gladi: grickanje tokom dana je retko zato što je jako bitno sesti za sto sa dobrim apetitom, pogotovo kada je ukus hrane u pitanju.
Pogledajte tri razloga da prihvatite glad u svakodnevnom životu:
Jedenje u odsustvu gladi znaci da preterujemo
Pojedini strucnjaci za gubljenje težine ostvaruju veliki uspeh uz pomoc alatke nazvane Skala gladi. Koncept je vrlo prost: Kada koristite Skalu gladi, ne jedete dok ne primetite da ste prijatno gladni (ne umirete od gladi), i prestajete sa obrokom kada ste prijatno siti (ne puni).
Ovo izlazi u susret svim potrebama tela za hranom ali ga ne preopterecuje prevelikim i preteranim unosom hrane.
Dozvoljavanje deci da budu gladna smanjuje njihovu izbirljivost
Deo odgovornosti u ishrani dece ima veze sa odredivanjem pravilnog vremenskog intervala izmedu obroka. Ukoliko ostavite detetu dovoljno vremena izmedu obroka da ono postane gladno, hrana ce imati bolji ukus i pomocicete mu da bude spremnije da proba nove namirnice. Deci je vrlo lako da budu izbirljiva kada nisu gladna.
Glad nam omogucava da uživamo u hrani
Da bi hrana bila zaista dobra, potrebno je da budemo zaista gladni. A dobra glad stvara se pravovremenim pauzama izmedu obroka.
View the original article here