cetvrtak, 11. apr 2013, 09:37 -> 10:02 Kineski naucnici su otkrili da peptid iz belanca "RVPSL" snižava povišeni krvni pritisak gotovo jednako efikasno kao i lekovi. "RVPSL" snažno blokira rad supstance koja utice na rast pritiska.
Nova istraživanja pokazuju da materije iz belanca snižavaju krvni pritisak, jednako efikasno kao i lekovi.
Kljucna supstanca koja je pronadena u belancu, zove se "RVPSL".
„Imamo laboratorijske dokaze da supstanca iz belanca, peptid 'RVPSL', redukuje krvni pritisak jednako dobro kao i blaga doza 'captoprila', leka za povišeni krvni pritisak", objasnio je doktor Žipeng Ji, voda istraživanja sa kineskog Univerziteta „Jilin".
"RVPSL" ima jaku sposobnost inhibiranja, ili blokiranja rada "ACE", supstance koja podiže krvni pritisak.
Dosadašnji eksperimenti pokazali su da "RVPSL" nije toksican i da efikasno snižava krvni pritisak.
Rezultati su predstavljeni na Nacionalnom sastanku i izlaganju Americkog udruženja hemicara (ACS) u Nju Orleansu.
Ji smatra da peptidi iz belanca, konzumirani u jajima ili u vidu suplementa, mogu da budu korisni kao dodatak lekovima za regulisanje krvnog pritiska.
Ipak, osobama sa povišenim krvnim pritiskom ne savetuje se intenzivan unos jaja bez konsultacije sa strucnjacima zbog opasnosti od holesterola i masnoca u krvi.
Lekovi snižavaju krvni pritisak, tako što zaustavljaju hormon angiotensin u sužavanju krvnih sudova.