Dijete koje podrazumevaju smanjeni unos masnoca ne deluju, a one sa smanjenim ugljenim hidratima daju odlicne rezultate, cak i kad unos kalorija ostane isti. Procitajte zašto je to tako, da brže i uspešnije pronadete put do idealne linije.
Jedno od potpunih iznenadenja u prošlim decenijama bilo je otkrice da masti nisu baš toliko loše za nas koliko se mislilo (naravno, ako se sa njima preteruje mogu da dovedu do srcanih problema).
Štaviše, razlog za sve veci obim stanovnika SAD-a leži u ugljenim hidratima, tj. hlebu i testeninama, koje je americka vlada nekada reklamirala kao osnovu zdrave ishrane, na cemu su generacije odrastale.
***Pivo: Razlozi da ga zavolite ili volite još više
Smanjivanjem ugljenih hidrata, kao kod Atkinsonove dijete, možete da smršate cak i ako unosite isto kalorija. Smanjivanje masti, sa druge strane, ne cini ništa za vaš gubitak kilograma.
Zbog cega je to tako?
Masnoce ulaze i izlaze slobodno kroz naše celije kao masne kiseline, a samo sacuvane masnoce nas cini debelim. Masnoce se cuvaju u obliku triglicerida.
***Smanjivanje stresa i istezanje kicme: Cetiri laka joga položaja (FOTO)
Trigliceridi nastaju unutar masne celije, spajanjem tri masne kiseline, koje su do tada slobodno prolazile kroz celije. Trigliceridi su preveliki da bi se probili kroz celijsku membranu, tako da masne celije postaju vece, a mi deblji.
Do tog procesa cuvanja masnoca dolazi kada insulin u krvi skoci, a to se dešava kada jedemo ugljene hidrate, a ne masnoce.
Dakle, zlatno pravilo koje ne smete da zaboravite ako želite da uspešno smršate je: Kada insulin skoci, masne naslage se stvaraju, a kada insulin padne, koristimo to masno tkivo kao gorivo i trošimo ga. Prema tome, ne debljaju nas masti, vec ugljeni hidrati.
***Cetiri koristi od kafe: Omiljeni napitak kao lek koji vam je dostupan
(fastcodesign, Foto: Gulliver/Thinkstock)
Izvor: S media, Foto: Gulliver/Thinkstock