Raka debelog creva predstavlja drugi uzrok smrtnosti izazvane rakom u SAD-u, od koje godišnje umre više od 50.000 ljudi.
Veliki broj smrtnih slucajeva je, medutim, prouzrokovan nepravovremenim otkrivanjem raka.
U sprjecavanju pojave raka debelog crijeva veliki znacaj ima folna kiselina.
U SAD-u preporucena kolicina folne kiseline koju treba unijeti u organizam iznosi 400 mikrograma dnevno.
Namirnice bogate folnom kiselinom su razno voce i povrce, žitarice, mahunarke, orasi i sjemenke.
Kombinacija nedostatka folne kiseline u organizmu i promjene na genu SHMT1 koji utice na sintezu DNK povecava opasnost od pojave raka debelog creva pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u naucnom casopisu "Istraživanje raka".
Ovo istraživanje upucuje na zakljucak da gen SHMT1 može sam po sebi da bude uzrok pojave raka debelog creva, ali pokazuje i na koji nacin folna kiselina (vitamin B kompleksa) može da poveca opasnost od te vrste raka kod osoba sa problemom na genu SHMT1.
Ishrana i genetika, kako su istakli naucnici, zajedno djeluju na stvaranje kancerogenih celija. Oni su naveli i da je unos folne kiseline u organizam od velikog znacaja, jer njen nedostatak dovodi do oštecenja DNK.
Rak debelog creva