subota, 10. nov 2012, 16:27 -> 21:27 Nemacka naucnica Verena Štangl sa Medicinskog univerziteta u Berlinu, otkrila je da caj nikako ne treba piti u kombinaciji sa mlekom, jer se na taj nacin uništavaju antioksidansi, kao i protivtumorsko delovanje koje ima caj.
Caj smanjuje rizik oboljevanja od srcanih bolesti i to zbog antioksidanasa koje sadrži.
Statistike su pokazale smanjen broj srcanih bolesti u Aziji, gde se cesto pije caj, ali ne i u Engleskoj.
Doktorka Verena Štangl, profesor kardiologije u Šarite bolnici Medicinskog univerziteta u Berlinu, sprovela je istraživanje u kojem je ucestvovalo 16 zdravih žena u postmenopauzi, od kojih je polovina pila crni caj sa dodatkom mleka, a polovina bez.
Ispitanicima je ultrazvukom merena aktivnost arterija pre i dva sata posle ispijanja caja, a rezultati su pokazali da je kod žena koje su pile caj sa mlekom aktivnost arterija bila znatno slabija.
„Mleko u caju dodatno uništava antioksidanse, kao i protivtumorsko delovanje caja", zakljucila je doktor Štangl i preporucila da se caju dodaje limun, a ne mleko.