ponedeljak, 07. jan 2013, 08:50 -> 12:55 Vlakna, vitamini, minerali... Spisak korisnih materija u naru veoma je dug, kao i lista dobrobiti koje donosi onima koji redovno uživaju u aromi popularne vocne „granate“.
Medu najpopularnijim, nutritivno bogatim vrstama voca sa jedinstvenim ukusom i osobinama saveznika zdravlja je i nar. Zajedno sa bobicastim vocem i mangom nalazi se u grupi koju nutricionisti cesto nazivaju supervoce.
Naucnici nisu sasvim sigurni, ali kao postojbina ne baš gorostasno drvo koje daje plodove ispunjene malim ali socnim crvenkastim „celijama" najcešce se pominje oblast severne Indije podno Himalaja.
Sunderaste membrane unutar crveno-žuto-braon lopte tvrde kore dele je u manje komore i konzumaciju dodatno otežavaju.
Iako je nar najbolje jesti u svežem stanju, tvrde, oštre košpice inace malih bobica-zrna odbijaju mnoge, pa se oni koji uživaju u aromi tog voca cesto okrecu nekoj manje zdravoj opciji.
Kada je rec o korisnim sastojcima koji se nalaze u ovoj vocnoj „granati" (zbog strukture ploda na engleskom jeziku naziv za nar sadrži rec granata), lista je duga.
Oko 12 odsto dnevne preporucene doze vlakana (cetiri grama) unete sa samo 100 grama voca poboljšace varenje i peristaltiku creva.
Zahvaljujuci vitaminu C, ali i vitaminima B grupe, kao i više materija antioksidantne moci redovno konzumiranje nara donosi dobrobit imunitetu, poboljšava cirkulaciju, a aktivirani su i odbrambeni mehanizmi protiv raka i slicnih bolesti.
Ljubitelji nara uživajuci u aromi socnih zrna organizam cine jakim, narocito kada je protivnik benigno uvecanje, ali i rak prostate, zatim dijabetes i limfom.
Lista na kojoj su minerali poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga dovoljan je razlog da se tokom sezone nar svakodnevno nalazi u tanjiru.
Da biste uživali u bogatom ukusu ovog voca, jedite svež nar bez ikakvih dodataka. Pažljivo zarežite koru vertikalno i razdvojite plod na delove.
Razbacana po salati ili nekim jelima zrna nara mogu biti veoma dekorativna.
Sveže ceden sok veoma je osvežavajuc napitak, a može se koristiti i kao dodatak supama, želeima, sosovima, kolacima, pecenim jabukama.
Kada se koristi u jelima, sok bi trebalo da bude koncentrovan da bi rezultat bio intenzivan i slatkast ukus.