nedelja, 20. jan 2013, 13:26 -> 18:17 Prokelj, uprkos retkoj osobini da je jednako ukusan i hranljiv i svež i zamrznut, nepravedno je zapostavljen na našim trpezama. Redovnom konzumacijom ovog povrca umanjujete rizik od raka, ali i uticete na metabolizam i opšte dobrobiti organizma.
Jedna od retkih biljki koje su jednako zdrave i ukusne sveže, a i zamrznute svakako je prokelj, kod nas manje zastupljeni cuvar zdravlja i saveznik u borbi protiv širokog dijapazona zdravstvenih tegoba.
Preporuka je da ovu povrtarsku biljku iz porodice kupusnjaca, u koju još spadaju i kupus, kelj i karfiol, što cešce imamo na trpezi jer predstavlja pravu riznicu zdravlja.
U njegovom karakteristicnom ukusu uživali su i anticki narodi. Ovo povrce nalikuje minijaturnim glavicama kupusa i izuzetan je izvor vitamina, folne kiseline, kalijuma, mangana i celuloze. Obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji cuvaju oci.
Jestivi deo, levo, i cela biljka, desno
Osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto vecu koncentraciju vitamina C u krvi, zbog rezervi ovog sastojka u biljci, pokazuju istraživanja.
Grilovan prokelj u kombinaciji sa malinama i pancetom ukusna je salata
Izuzetno je važan za podizanje imuniteta, ali i kao cistac organizma od štetnih sastojaka jer pospešuje bolji rad creva.
Zbog kompleksa vitamina koje poseduje sprecava nastanak osteoporoze i cini kožu blistavijom i mekšom. Zahvaljujuci sastojcima, u organizmu postiže i antibakterijsko i antivirusno delovanje.
Preporucuje se i osobama koje imaju hronicne bolove usled degenerativnih promena, kao što su reuma, artritis i išijas.
Zbog izuzetno snažnog antikancerogenog svojstva preporucljivo je da se konzumira preventivno jer je posebno delotvoran kao zaštita od raka prostate i debelog creva. Istraživanja su pokazala da prokelj sadrži specijalnu kombinaciju sastojaka, od kojih je najvažniji sinigrin, koji blagovremeno deluje na kancerogene celije i uništava ih.
Takode, zbog zavidnih kolicina vitamina A on je dobra zaštita od raka pluca i usne duplje.
Naucite mališane da zavole zdravu hranu lukavstvima u kuhinji i maštovitim jelovnikom
Vitamin K, koji sadrži prokelj, ogranicava oštecenja neurona u mozgu, što je važno za sprecavanje nastanka Alchajmerove bolesti. A kada je rec o vitaminima B kompleksa sadrži niacin, vitamin B6, odnosno piridoksin, zatim tiamin, pantotensku kiselinu, a svi zajedno veoma su važni za metabolicke procese u organizmu.
Zeakstin selektivno se apsorbuje u važan deo mrežnjace oka i ima zaštitnu funkciju kod filtriranja UV zraka. Ovaj sastojak, zapravo, pomaže u sprecavanju oštecenja mrežnjace i pojave makularne degeneracije na žutoj mrlji kod starijih osoba. Organ cula vida štiti i sastojak lutein koga takode ima u zavidnim kolicinama u ovom minijaturnom povrcu.
Zbog izuzetno male kalorijske vrednosti, ovo povrce obavezno treba uvrstiti u programe za smanjenje telesne težine, preporucuju nutricionisti.
Prokelj je zahvalan u dijetama jer sadrži samo 45 kalorija i nema holesterol. Vlakna iz ovog povrca nemaju kalorijsku vrednost, a zbog sposobnosti da apsorbuju vodu mogu doprineti osecaju sitosti.
Specifican miris tokom pripreme nastaje zbog sulforafana, supstance koja sadrži sumpor, a koja se pokazala podsticajnom za jetru u proizvodnji enzima zaslužnih za neutralizaciju toksicnih jedinjenja u organizmu.
U kulinarstvu se koristi za pripremu variva, corbi, salata, ali najcešce kao prilog piletini i ribi. Ne treba ga dugo kuvati ili pržiti jer termickom obradom gubi dragocene vitamine. Svež je najbolje upotrebiti do dva dana posle kupovine.