01. 04. 2013. 08:00h | smedia.rs| foto: biggestmenu.com
Strucnjaci sa Univerziteta u Misuriju otkrili su da proteinski dorucak poboljšava kontrolu apetita i ublažava nezdravo nocno jedenje grickalica punih masti ili šecera. Medutim prema istraživanju, šezdeset posto mladih Amerikanaca uporno preskace "najvažniji obrok u danu". Meso i jaja za dorucak - put do vitkosti
Heder Leidi, profesorka na odseku za ishranu i fiziologiju vežbanja, kaže da je dobar dorucak kljuc rešenja americkog problema gojaznosti. U Americi je oko 25 miliona ljudi debelo ili cak preterano gojazno.
Leidi je prvi strucnjak koja je istražila uticaj jedenja dorucka na dnevni apetit i na vecernje grickanje kod mladih ljudi koji preskacu dorucak.
U njenoj studiji 20 debelih ili gojaznih adolescentkinja u dobu od 18 do 20 godina podeljeno je u tri grupe: jedna nije jela dorucak, druga je jela dorucak s mnogo proteina, jaja i posne govedine, a treca je jela normalni proteinski dorucak od gotovih žitarica.
Svaki dorucak je imao 350 kalorija i svi su imali podjednako vlakana, masnoca i šecera. Visokoproteinski dorucak imao je 35 grama proteina i vodio je do povecanja osecaja sitosti te redukovanja moždane aktivnosti koja kontroliše i prati želju za hranom. Takode, smanjila se i vecernja konzumacija masne i slatke hrane.
"Jedenje hrane bogate proteinima povoljno utice na želju za hranom u ostatku dana, kad je verovatnije da ce ljudi posegnuti za masnim i slatkim grickalicama", kaže Leidi.
Od takve hrane osecate se sitiji nego od hrane bogate ugljenim hidratima ili masnocama, kažu strucnjaci, a to smanjenje osecaja gladi doprinosi smanjenju ukupnog unosa energije tokom dana.
View the original article here