nedelja, 18. nov 2012, 18:13 -> 19:04 Višak kilograma u nekim slucajevima može biti rezultat gledanja emisija o kulinarstvu, kao i reklama i fotografija na temu ishrane! Americki strucnjaci tvrde da iako kuvari u emisijama koriste sveže i zdrave namirnice, gledaoci ce u vecini slucajeva posegnuti za visokokaloricnom i nezdravom hranom.Obožavaoci emisija Džejmija Olivera, ozbiljno bi trebalo da razmisle da li i dalje žele da prate rad jednog od najboljih kuvara na svetu, porucuju americki naucnici.
Ne pomaže ni to što kuvari koriste zdrave i sveže namirnice...Naime, strucnjaci sa „Hobart i Vilijam Smit" koledža u Njujorku, otkrili su da gledanje emisija o kulinarstvu, kao i gledanje reklama i fotografija na kojima je hrana povecava rizik od gojenja.Prema njihovim navodima, takav vid programa kod utice na to da se kod posmatraca aktiviraju odredeni centri u mozgu koji stvaraju osecaj gladi.To podstice posmatraca da dok gleda TV program privremeno utoli glad konzumiranjem cipsa i drugih grickalica, piše Dejli mejl.
Iako kuvari u emisijama za pripremanje specijaliteta koriste sveže i, pre svega, zdrave namirnice, gledaoci ce u vecini slucajeva posegnuti za visokokaloricnom i nezdravom hranom.Poznato je da je gledanje televizije dovedeno u vezu sa neaktivnošcu, a to je gotovo siguran put ka gojaznosti.Prethodne studije pokazale su da gledanje emisija, reklama i fotografija o ishrani povecava želju za prejedanjem, a samo sat gledanja televizije tokom dana može „osigurati" šest kilograma viška na godišnjem nivou!