nedelja, 21. okt 2012, 08:55 -> 09:11 Uprkos tome što još ne mogu da preciziraju uzroke pozitivnog dejstva trešanja, bostonski strucnjaci, posle opsežnog istraživanja, sa sigurnošcu mogu da kažu da to voce igra važnu ulogu u sprecavanju napada gihta.
Tim americkih lekara s Medicinskog fakulteta Bostonskog univerziteta je odlucio da proveri da li ima istine u „bapskim pricama" da trešnje sprecavaju napade gihta.
Rec je o bolesti kod koje se kristali mokracne kiseline talože u zglobovima.
Mokracna kiselina nastaje kada se u organizmu razlažu purini, supstance koje se prirodno pojavljuju u telu, ali mogu da poticu i iz nekih vrsta hrane, kao što su iznutrice, sardele, pecurke i neki morski plodovi, preneo je Rojters.
Bostonski naucnici istraživanje su obavili na 633 ispitanika, starosti od najmanje 18 godina, kojima su lekari dijagnostikovali giht i koji su imali napad tog oboljenja u prethodnih 12. meseci.
Tokom godinu dana ispitanici su davali detaljne podatke kada su imali napade, kakvi su bili simptomi, koje su lekove koristili i o svojoj ishrani.
Kod ucesnika ispitivanja zabeleženo je ukupno 1.247 napada gihta.
Utvrdeno je da bi, kada su jeli trešnje tokom dva uzastopna dana, rizik od napada gihta bio smanjen 35 odsto, kada su konzumirali preradevine trešanja 45 odsto, a kada su unosili i sveže i preradene trešnje, rizik od napada bi se smanjio 37 odsto.
Kombinacija trešanja i leka protiv gihta „alpurinol" (poznatog i kao „lopurin" ili „ziloprim"), medutim, davala je najbolje rezultate jer bi uz nju dolazilo da smanjenja rizika od napada i do 75 odsto.
Strucnjaci isticu da za ovakvo dejstvo trešanja može da postoji više objašnjenja, a kao jedno od najverovatnijih navode da C vitamin iz tog voca može da utice na smanjenje nivoa mokracne kiseline u krvi.
U svakom slucaju, na ovom polju ostaju još mnoga otvorena pitanja pa su nužna dodatna istraživanja, zakljucak je strucnjaka.