14. 04. 2013. 08:00h | smedia.rs| foto: sphere4people.blogspot.com, sphere4people blogspot com
Strucnjaci smatraju kako sastojak belanca, koji su medu osvešcenim konzumentima zabrinutim za holesterol vec odavno dobrodošla zamena za celo jaje, može doprineti snižavanju povišenog pritiska. Belance - "neverovatan" prilog zdravlju!
"Naše istraživanje potvrduje pridev - neverovatan - koji mnogi dodaju ovoj namirnici", rekao je jedan od autora studije, Zipeng Ju, s kineskog Univerziteta Jilin.
Ju i njegovi saradnici usredsredili su se na RVPSL - peptid u belancu koji blokira delovanje ACE-a (angiotenzin-konvertirajuci enzim), supstance proizvedene u telu koja podiže krvni pritisak.
"Laboratorijskom analizom došli smo do zakljucka kako sastojak belanca - peptid, jedna od komponenti koja izgraduje proteine - snižava krvni pritisak podjednako efikasno kao i lek Kaptopril", izjavio je Ju i dodao kako veruje da peptidi u belancu mogu postati korisni kao dodaci lekovima za visoki krvni pritisak.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na 245. Nacionalnom sastanku i izlaganju americkog društva hemicara (ACS), koje se održalo ove nedelje. Ova otkrica se nadovezuju na ranija otkrica i omogucavaju nove studije o efektu peptida iz belanca na ljudsko zdravlje, zakljucuju autori studije