Crna cokolada ne samo da nas cini ekstaticno zadovoljnima, vec i ubrzava krvotok i smanjuje pritisak Doktori preporucuju svakodnevnu konzumaciju cokolade za kuvanje jer je bogata vitaminima i mineralima kao što su gvožde, kalijum i magnezijum.
Zdravlje, sreca, ukus, miris... Cokolada je božji dar
- Konzumiranje male kolicine crne cokolade ubrzava krvotok i sprecava zgrušavanje krvi. Takode, snižava krvni pritisak i nastanak arterioskleroze. Par kockica smanjuje rizik od srcanog udara - objašnjava nutricionista Sonal Arora.
Lekari tvrde da crna cokolada dobro utice na srce i smanjuje kardiovaskularne probleme. Zbog visokog procenta gvožda u svom sastavu ona leci anemiju, dok magnezijum sprecava visok pritisak i dijabetes.
- Tamna cokolada sadrži i feniletilamin, hemijsku supstancu koja se luci kad smo zaljubljeni i koja nas cini srecnijima. Ova vrsta cokolade bogata je i antioksidansima, tako da ublažava znake starenja i pojavu raka - dodaje dr Arora.