Neka hrana može da ublaži alergijske simptome, a neka može dodatno da ih pojaca. Otkrijte gde je razlika...
Ljudi koji pate od alergija u prolece muku muce s nadraženim grlom, šmrkanjme, kijanjem... Medutim pored lekova, ovakvo stanje može da vam olakša i ako konzumirate ili izbegavate ovu hranu.
***Prava hrana za dugovecnost: Ništa bez brokolija i oraha * Jabuke i jagode. Kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju kapacitet pluca, a isti se nalaze i u pomorandžama, luku, paradajzu i jagodama. Osim toga sadrže puno vitamina C koji efikasno štiti od alergija.
* Crveno grožde. Istraživanje od pre pet godina pokazalo je da mediteranska ishrana, bogata namirnicama poput crvenog grožda, narandži i jabuka ublažava simptome alergija kao što su zacepljen nos i bolno grlo. Samo grožde bogato je antioksidansima sa snažnim protiv upalnim mocima.
* Topao caj. Biljni cajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje šlajma i ublažilo peckanje u grlu. Medutim u tu svrhu može da posluži i topla supa. ***Uložite u zdravlje: Za koju se organsku hranu isplati izdvojiti novac
HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI:
* Celer. Peckanje u ustima i grlu može biti posledica "oralne" alergije izazvane nekim vocem i povrcem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i paradjza, breskve, dinje, kivija.
* Alkohol. Ako vam se nakon povecanog konzumiranja alkohola, peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergicni na alkohol.
* Zacinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oci ili cesto kijete posle zacinjenje hrane, a i nadut vam je stomak? Budite sigurni da je rec o alergijskoj reakciji na zacine. Inace, to se dogada zbog kapsaicina, vrlo zdrave materije koja se nalazi u jakim zacinima, pa je jedino rešenje izbegavanje takve hrane, piše Vecernji. ***Izbegnite neprijatnost: Napitak koji vas rešava nadutosti i gasova
Izvor: S media, foto: Gulliver/Thinkstock