Novo istraživanje potvrdilo je postojeci stav kako odredeni sastojak belanaca pomaže pri snižavanju visokog krvnog pritiska bez negativnih posledica.
Strucnjaci smatraju kako sastojak belanca, koji su medu osvešcenim konzumentima zabrinutim za holesterol vec odavno dobrodošla zamena za celo jaje, može doprineti snižavanju povišenog pritiska.
***Izvucite maksimum iz dorucka: Pet trikova za uspešan pocetak dana "Naše istraživanje potvrduje pridev – neverovatan - koji mnogi dodaju ovoj namirnici", rekao je jedan od autora studije, Zipeng Ju, s kineskog Univerziteta Jilin.
Ju i njegovi saradnici usredsredili su se na RVPSL - peptid u belancu koji blokira delovanje ACE-a (angiotenzin-konvertirajuci enzim), supstance proizvedene u telu koja podiže krvni pritisak. ***Želite da smršate i ojacate zdravlje? Cime treba da obogatite svoju ishranu
"Laboratorijskom analizom došli smo do zakljucka kako sastojak belanca – peptid, jedna od komponenti koja izgraduje proteine – snižava krvni pritisak podjednako efikasno kao i lek Kaptopril", izjavio je Ju i dodao kako veruje da peptidi u belancu mogu postati korisni kao dodaci lekovima za visoki krvni pritisak.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na 245. Nacionalnom sastanku i izlaganju americkog društva hemicara (ACS), koje se održalo ove nedelje. Ova otkrica se nadovezuju na ranija otkrica i omogucavaju nove studije o efektu peptida iz belanca na ljudsko zdravlje, zakljucuju autori studije, piše Ordinacija. ***Cetiri koristi od kafe: Omiljeni napitak kao lek koji vam je dostupan
Izvor: S media, foto: Gulliver/Thinkstock