Lepa vest za sve one koji vole penušava vina - tri caše šampanjca nedeljno mogu da poboljšaju pamcenje. Britanski naucnici su ubedeni da konzumiranje šampanjca može da bude dobro u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije, prenosi Dejli mejl.
Tri caše šampanjca nedeljno mogu da poboljšaju pamcenje - može da bude dobro u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije
Ovo je prvi put da je utvrdeno da šampanjac može povoljno da utice na zdravlje ljudi.
Sastojak u šampanjcu koji je zaslužan za cuvanje pamcenja je crno grožde, pokazala je nova studija.
"Ovo grožde se obicno koristi pri spravljanju crvenog vina. Mnogo studija je bilo sprovedeno da bi se utvrdio povoljan uticaj crvenog vina na zdravlje, tako da sam želeo da vidim da li je isti slucaj i sa šampanjcem", rekao je biohemicar Džeremi Spenser, voda istraživanja.
Crveno vino, ukoliko se konzumira u umerenim kolicinama, može da pomogne smanjenju krvnog pritiska i da spreci bolesti srca. Sastojci zaslužni za to su flavonoidi, tvrdi profesor.
Sa druge strane, fenolne kiseline u šampanjcu su te koje pospešuju pamcenje, odnosno pomažu da sacuvamo memoriju, objašnjavaju strucnjaci.