Verovatno cete biti iznenadeni širokom paletom boja i nijansi koje se kriju u biljkama, a poigravanje razlicitim kombinacijama biljaka i njihovim mešanjem vaša uskršnja jaja ce izgledati divno.
U potpunom skladu s prirodom, zašto ove godine ne biste uskršnje bojenje jaja pretvorili u jednu pravu porodicnu zabavu koristeci iskljucivo prirodne boje biljaka. Osim što je zabavno i kreativno, ekološki je prihvatljivo, a kako su boje prirodne, jaja se bez bojazni mogu pojesti.
Svi prirodni materijali moraju da se kuvaju s jajima, a kad se jaja skuvaju, ostavljaju se zajedno s biljnim materijalom preko noci. Ujutro jaja izvadite, osušite i premažite s malo suncokretovog ulja da bi bila sjajna.
***Neverovatna brzina: Isekao lubenicu za 20 sekundi (VIDEO)
Crvenu boju daju cvekla i cvet hibiskusa.
Narandžastu daje ljuska žutog luka i crvena paprika u prahu.
Kurkuma daje sjajnu žutu.
Smedu cete postici umakanjem jaja u jaku tursku kafu ili u prokuvani list oraha.
Za zelenu koristimo biljke bogate hlorofilom: listove spanaca ili blitve.
Plavu daju borovnice, crveni kupus ili cvet crnog sleza.
Divnu ljubicastu daje sok kupine
Roze boju cete postici ako koristite sok brusnice ili maline.
Buduci da prirodne boje za jaja nisu toliko intenzivne, stavite dosta biljnog materijala - npr. za šest jaja bice vam potrebno dve do tri vece cvekle ili pola kilograma spanaca ili cetiri do pet velikih kašika kurkume ili 200g odmrznutih kupina.
***U nekoliko koraka do super recepta za krem corbu
(24sata, Foto: Gulliver/Thinkstock)
Izvor: S media, Foto: Gulliver/Thinkstock