Zahvaljujuci obilju vitamina i minerala, ova lekovita biljka cisti i jaca krv, a pritom i prevenira razna oboljenja
Kopriva od davnina važi za odlican lek protiv mnogih bolesti, prvensteveno anemije jer sadrži obilje gvožda, a pritom cisti i jaca krv. Takode, nezamenljiva je u procesu detoksikacije organizma – pospešuje izlucivanje otrova, pa se koristi u lecenju reumatizma, gihta, artritisa, ekcema, glavobolje, kao i bolesti bubrega, jetre i žuci, te sprecava stvaranje kamena i peska u bubrezima.
Sadrži vitamine C, K, B2, B5 i provitamin A, kao i gvožde, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu. Fitoterapeuti ovu biljku preporucuju i u slucaju uvecane prostate, disajnih tegoba, gastritisa i cira na želucu i dvanaestopalacnom crevu, pa je stoga jedan od cestih sastojaka raznih lekovitih cajnih mešavina. Zahvaljujuci blagotvornom dejstvu na pankresa, pomaže i u regulaciji nivoa šecera u krvi. Pored toga, kopriva utice i na smanjenje nivoa štetnog holesterola u krvi i tako sprecava nastanak ateroskleroze. U ishrani se koriste iskljucivo mladi listovi od kojih se pripremaju ukusne corbice, prelivi i pite.
Corbica od koprive i sociva
Sastojci:
300 g listova mlade koprive
150 g sociva
100 g tarane
1 glavica crnog luka, sitno iseckanog
2 kašike maslinovog ulja
3 šolje supe od povrca
3 šolje vode
2 kašicice kurkume
2 dl jogurta
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi i dinstati crni luk dok ne porumeni. Dodati socivo i kurkumu i kratko prodinstati, pa sipati bujon od povrca i vodu. Kada prokljuca, kuvati oko desetak minuta. Dodati sitno iseckanu koprivu i taranu i kuvati oko 20 minuta. Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati jogurt…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROCITATE U NOVOM BROJU…
Izvor: Life Content