Peršun, iglice bora, pelin i med koriste se za spravljanje dragocenih preparata koji pomažu u lecenju koronarne bolesti. Neophodno je voditi racuna i o pravilnoj ishrani i strogo se pridržavati saveta lekara
Angina pektoris je prvi stadijum koronarne bolesti, koji se ispoljava anginoznim bolom ili napadom, i prethodi infarktu srca. Bol se javlja zato što koronarni krvotok nije u stanju da obezbedi srcu potrebnu kolicinu krvi, pa nastaje takozvana ishemija (slaba prokrvljenost) miokarda.
Najcešci uzrocnik ovog oboljenja jeste ateroskleroza koja dovodi do suženja precnika (lumena) krvnih sudova srca. Povremeni skokovi krvnog pritiska dovode do vrtložnog kretanja krvi pa se štetni sastojci brže talože i ubrzavaju stvaranje suženja.
Brojni su faktori rizika koji pogoduju nastanku angine pektoris, a pre svega su u pitanju hipertenzija, povišene vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, dijabetes, stres, gojaznost, smanjena fizicka aktivnost i pušenje, a ne treba zanemariti ni genetske predispozicije.
Efikasni melemiŠampinjoni i zelje
Oprati pet potpuno zdravih, što svežijih šampinjona i preliti ih kljucalom vodom. Nakon 10 minuta osušiti salvetom, a zatim ih dobro iscediti da se dobije što više soka, pa dodati kašicicu soka od zelja i kašiku domaceg lipovog meda. Melem cuvati u frižideru, u staklenoj, dobro zatvorenoj teglici, a kolicina je dovoljna za tri dana. Svako jutro, pola sata pre jela, pojesti po kašiku melema. Ovaj prirodni lek ne samo da pomaže u slucaju angine pektoris, vec prevenira i maligna oboljenja.
Limun i beli luk
Ocistiti i sitno iseckati 40 vecih cenova belog luka i cetiri limuna sa korom, pa sve sipati u emajliranu šerpu i preliti litrom vode. Zagrevati skoro do kljucanja, a zatim skinuti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji 12 sati. Procediti i cuvati u frižideru, u dobro zatvorenoj staklenoj flaši ili tegli. Piti svakog jutra na prazan stomak po 1 dl melema. Terapija treba da traje namanje dva meseca…