nedelja, 23. jun 2013, 18:26 -> 19:37
Dragoceni sastojci koje paprika poseduje na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i mocan afrodizijak. Crvene, žute, zelene, babure, kratke mesnate ili „malene prgave“ papricice, sastavni su deo svake kuhinje zbog ukusa i obilja vitamina, zbog cega ih s pravom nazivaju prirodnim lekom za brojne bolesti.
Paprika vodi poreklo iz tropske Amerike, a dostupna je u celom svetu. Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike, jer ona sadrži mnogo hranjivih i zdravih stvari kao što su vitamin C, vitamin A i beta-karoten.
Osim toga, paprika sadrži malo masnoce i kalorija, pa se ne povecava nivo lošeg holesterola u telu. Buduci da sadrži vitamine, ovo povrce je ukusan prirodni lek za brojne bolesti.
Paprika je izuzetno delotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo kalorija. Ona takode ubrzava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Takode sprecava probavne smetnje, koje uzrokuju izlucivanje probavnih sokova.
Slobodni radikali prisutni u telu, odgovorni su za izazivanje celijskog oštecenja, oštecenja živaca i krvnih žila.
Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lecenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte i drugih.
Utvrdeno je da konzumiranje paprike pruža odredenu zaštitu od raka, ako se konzumira kao redovna ishrana.
Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola, od kože do ledne moždine. To pomaže u lecenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume, oslobadajuci od bolova.
Paprika je bogata vitaminom C i to stimuliše bele celije u borbi protiv infekcija, što dovodi do jacanja imunološkog sistema.
Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, takode sprecavaju disajne probleme kao što su upala pluca i astma.