Trovanje hranom, suncanica i alergija na sunce samo su neke od zdravstvenih tegoba koje se javljaju u letnjim mesecima a u cijem lecenju pomaže biljna terapija
Preterano izlaganje suncevim zracima, nedovoljan unos tecnosti, konzumiranje namirnica sumnjivog kvaliteta i kupanje u bazenima i zagadenim rekama mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Prevencija je i u takvim slucajevima najbolji lek, a to se pre svega odnosi na jacanje imuniteta, no, ako do bolesti ipak dode, sokovi od svežeg voca i povrca, kao i biljni napici, ubrzace izlecenje.
TROVANJE HRANOM
Nedovoljna termicka obrada i neadekvatno cuvanje namirnica pogoduju razvoju bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Simptomi su povracanje, proliv, hladan znoj, bolovi u stomaku i malaksalost. Takode, mogu se javiti i grcevi, krvava stolica, dehidratacija i problemi sa nervnim sistemom.
Kako spreciti?
Leti, kada su temperature veoma visoke, hrana se brže kvari, a to se narocito odnosi na mleko, jaja i proizvode koji ih sadrže, pa treba voditi racuna o njihovom skladištenju, a prilikom kupovine proveriti svežinu i rok trajanja.
Šta preduzeti?
U slucaju trovanja hranom mogu pomoci prirodni napici koji ciste organizam od toksina, nadoknaduju izgubljenu tecnost i otklanjaju mucninu i bolove u stomaku.
* Kašicicu suve nane preliti šoljom kljucale vode i ostaviti 15 minuta da se malo ohladi. Dodati sok od pola limuna i piti nezašecereno više puta dnevno.
* U šolju kljucale vode staviti kašicicu dumbira u prahu, promešati i poklopiti. Posle pola sata tecnost procediti kroz gazu i popiti caj.
* Skuvati ovsenu kašu u dosta vode, procediti i mlaku tecnost piti dva puta dnevno. Može joj se dodati sok od južnog voca…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROCITATE U NOVOM BROJU…
Izvor: Life Content