„Zdravo se hranim, treniram, pravim sama maske za lice i radije cu popiti caj nego lek“, tvrdi atraktivna glumica
Kad god može, glumica Milena Maric, koju je publika upoznala prateci seriju „Budva na pjenu od mora“, lekove zamenjuje biljnim melemima, a njena kuhinjska polica puna je raznih cajeva, energiju obnavlja uz solarnu jogu, dok se na njenom tanjiru uglavnom nalazi voce i povrce.
Buduci da ste poreklom s primorja, možete li nam iz prve ruke reci u cemu se ogleda prednost mediteranske kuhinje, koja važi za najzdraviju?Mediteranska kuhinja je lagana, niskokaloricna, sa obiljem ribe i povrca. Obožavam masline i razne vrste sireva, mada nikako ne treba iskljuciti meso, s tim što meni to nije primarna hrana.
Dakle, definitivno vodite racuna o tome šta ce se naci na vašem tanjiru.Zahvaljujuci genima, imam brz metabolizam, ali i pored toga vodim racuna o ishrani. Hipokrat je rekao „covek je ono što jede“. Iako živim u Beogradu, trudim se da se na trpezi uvek nade nešto od primorske kuhinje, obilje svežeg voca i povrca, jezgrastog voca… Koristim iskljucivo ulje od grožda, maslinovo i susamovo, a heljdino brašno ima primat najcešce u vidu hleba sa semenkama. Kada bih imala mogucnost da svaki dan jedem svežu morsku ribu, to bi bila osnova moje ishrane, što i jeste kad sam na primorju.
U poslednje vreme mnogi se hrane po odredenim „šablonima“ (ishrana po krvnim grupama, hronodijeta…) Kakav je vaš stav o tome?Nikada nisam držala dijetu, što dovoljno govori o mom stavu u vezi sa šablonima u ishrani. Cak i kada se pridržavaju specijalnih režima ishrane, ljudi u najvecem broju slucajeva bivaju nedosledni i vrlo brzo shvate da je važno osluškivati potrebe sopstvenog organizma koji uvek traži ono što mu je najpotrebnije.
Koje zacinsko bilje koristite?Moj organizam cesto traži slano, to mi je ostalo u naslede od oca. Stoga preferiram mešavinu zacina, senf, aceto, bosiljak, peršun, tucanu papriku. Kada pripremam ribu ili morske plodove korstim maslinovo ulje, beli luk, ruzmarin, peršun i kukuruzno brašno.
Bez kog voca i povrca ne možete?Od voca najviše volim lubenice, trešnje, smokve i nar, dok zimi jedem jabuke i mandarine. Što se povrca tice, ukus mi je raznovrsniji. Izdvojila bih rukolu i paradajz, ali gotovo sve mi prija, i trudim se da svakodnevno pojedem što više povrca. Voce i povrce jedem kada mu je sezona sazrevanja, jer ne volim zimski paradajz ili, recimo, grožde.
Kupujete li u prodavnicama zdrave hrane?Redovna sam mušterija u tim radnjama, gde uglavnom kupujem proizvode od heljde, prirodne cajeve, integralni keks, jezgrasto voce… Uvek se raspitam da li imaju nešto novo i spremna sam da probam sve takve namirnice i dam im šansu da postanu deo moje svakodnevne ishrane.
Imate li neke zdrave rituale?Dan pocinjem uz med, limun i propolis kapi. Lenja sam da cedim sokove, zato ujutru, pre dorucka, pojedem sveže voce. Trudim se, takode, da svakog dana popijem bar dva litra vode.
Konzumirate li cajeve i med?Kad imam upalu grla, posegnem za cajem od žalfije, koji je delotvoran koliko i antibiotik. Jake menstrualne bolove smirujem cajem od virka. Dan pocinjem uz kašiku meda, koji kupujem iskljucivo od proverenih pcelara. Nekada pojedem malo maticnog mleca.
Na koji nacin se oslobadate stresa?Najbolji nacin za oslobadanje od stresa jeste intenzivan trening. Citavog života se bavim sportom, a poslednjih sedam godina treniram kik-boks kod mog brata Nemanje. U prirodi pronalazim mir i beg od svakodnevnih briga. Praktikujem solarnu jogu koja podrazumeva gledanje u sunce u izlasku i zalasku, to me smiruje i odlicna je terapija za ceo organizam.
Verujete li u lekovitu moc bilja?Ne nipodaštavam medicinu, ali kad god mogu, umesto lekova koristim biljne preparate. Veliku pomoc imam od rodenog brata Miloša koji se bavi prirodnom medicinom. Od detinjstva su nas roditelji podsticali da pijemo sokove od cedenog voca i povrca, da jedemo med da bismo ojacali imunitet… Mama nam je skidala temperaturu oblogama od rakije, uvek nas je nagovarala da ušmrknemo morsku vodu sa dlana kako bismo procistili sinuse, ehinaceom smo lecili upalu grla… Akupunktura kao metoda lecenja s vremenom mi posataje sve bliža.
Da li ste isprobali neke biljne meleme?Koristim Šaljiceve meleme protiv opekotina i ožiljaka. Kožu negujem preparatima dr Milojevica, koji imaju kratak rok trajanja jer ne sadrže konzervans. Svojevremeno sam, zahvaljujuci melemu jedne gospode, otklonila ožiljke od povreda. Sama pravim masku za lice tako što presecem limun, iz jedne polovine iscedim sok i napravim mesto za žumance, pa ga preklopim drugom polovinom. Maska treba da odstoji 12 sati, žumance se nanosi na lice i nakon dvadesetak minuta se njime uradi piling.
Koji je vaš savet za dug i zdrav život?Osluškujte svoj organizam – uvek ce vam signalizirati šta mu prija. Trenirajte redovno, spavajte dovoljno, jedite sirovu, svežu hranu, voce i povrce – po mogucnosti iz neke domace bašte. Moj deka Uroš preminuo je u devedeset trecoj godini, prirodnom smrcu. Fizicki je, do poslednjeg dana, bio aktivan skoro kao ja. Na njegovom meniju bili su sveža riba, domace vino, dosta voca i povrca. Rano je ustajao ali i odlazio na spavanje, trebalo mi je osam sati kvalitetnog sna. Od njega sam naucila šta znaci zdrav život.
Eva Cubrovic
Izvor: Life Content