Kako bi obezbedili kvalitet onoga što unosite u telo, ali i izbegli neželjene posledice uzrokovane pokvarenim ili zaraženom hranom napravite reviziju frižidera i izbacite opasne uljeze.
Verovali ili ne u vašem frižideru može da se krije više od 200 razlicitih zaraza uzrokovanih bakterijama i budi na namirnicama. Kada otvorite kupljeni proizvod ili kupite sveže voce i povrce naznaka roka trajanja na pakovanju ili pak izgled namirnice ne garantuju uvek i svežinu proizvoda. Vrlo važnu ulogu igra i nacin cuvanja proizvoda.
Jeste li se ikad zapitali šta se sve krije u vašem frižideru i jesu li svi proizvodi stvarno dobri za upotrebu? ***Koja hrana nam daje energiju, a koja je krade
Donosimo listu trajanja namirnica i hrane u frižideru koju ne bi trebalo prekoraciti:
5 NEDELJA U FRIŽIDERU:
- Jaja
4 NEDELJE U FRIŽIDERU:
- Maslac
- Polutvrdi sir
2 NEDELJE U FRIŽIDERU:
- Jogurt
- Topljeni sir
1 NEDELJA U FRIŽIDERU:
- Mleko
10 DANA U FRIŽIDERU:
- Špargle
- Celer
- Krastavci
- Patlidžan
- Zelena salata
***Navodno zdrava hrana: Pet namirnica koje nutricionisti ne bi ni takli
7 DANA U FRIŽIDERU:
- Pecurke
- Spanac
- Viršle
- Šunka
5 DANA U FRIŽIDERU:
- Sveže crveno meso
- Ostaci pripremljenog mesa
3 - 4 DANA U FRIŽIDERU:
- Supa
- Ostaci gotove hrane
2 DANA U FRIŽIDERU:
- Sveža riba
- Sveža piletina
- Meveno meso
- Sveže kobasice
SAVETI:
* Za održavanje kvaliteta proizvoda i uštedu energije temperatura frižidera neka bude izmedu 1,5 i 4 stepena celzijusa.
* Pre odlaganja dobro operite voce i povrce cak i ako planirate da ga oljuštite za upotrebu, jer se bakterije vrlo brzo šire s jedne namirnice na drugu.
* Kuvanu hranu stavite u frižider u roku od 2 sata.
* Proizvode iz zamrzivaca odmrzavajte u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi
* Proizvode poput krekera i suvih keksa nemojte držati u frižideru jer ce pokupiti vlagu i postati gnjecavi, piše Zadovoljna.