Paradajz je rajsko povrce jer sadrži malo kalorija, a mnogo minerala i vitamina... U sezoni ove namirnice pravo je vreme za dijetu cija je osnova upravo ovo povrce...
Obiluje kalijumom i vitaminima A i C, pa se preporucuje u svakodnevnoj ishrani.
Medutim, paradajz je i neizostavni deo svih efikasnih dijeta jer plod srednje velicine, od 50 grama, ima samo devet kalorija.
***Piškota torta s jogurtom i jagodama
Ako se odlucite za ovu dijetu, smršace te tri kilograma za pet dana, oslobodicete organizam toksina i uživacete u ukusnim corbama, salatama i varivima s paradajzom.
Pravila brze paradajz dijete su veoma jednostavna:
- Obavezna su cetiri obroka dnevno - dorucak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, ali za rucak i veceru imate uviek jela od paradajza.
- Ako želite da smršate i da ujedno ojacate imunitet, što cešce jedite kuvani paradajz jer njegova prirodna boja, likopen, štiti od slobodnih radikala.
- Da biste se oslobodili sala sa struka i bokova, jedite svež paradajz jer se kuvanjem gubi do 90 odsto vitamina C. Bez njega nema efikasnog i brzog sagorevanja masti niti mršavljenja.
1. dan
Rucak: paradajz sa sirom
200 g polumasne mocarele (30 odsto masti) i 400 g paradajza prelijte kašikom hladno cedenog maslinovog ulja i pospite bosiljkom. Jedite sa 30 g belog hleba (350 kcal)
Užina: voce
350 g sezonskog voca
Vecera: testenina u paradajz sosu
Dve šargarepe isecite na kockice i propržite na kašicici maslinovog ulja, dodajte 50 ml supe i dinstajte pet minuta, dodajte 450 g paradajza (ili 350 g pasiranog paradajza iz konzerve), posolite, pobiberite, zacinite s pola kašike meda, pa sve to kuvajte 10 minuta. U posoljenoj vodi obarite 50 g testenine, prelijte sosom i pospite parmezanom (350 kcal)
***Da li ste znali da muškarcima gledanje ženskih grudi može produžiti život, a znate li i za koliko?
2. dan
Rucak: grcka salata
Glavicu luka isiecite na kolutove, dodajte dva krupno isecena paradajza i veci krastavac, dve kašike limunovog soka, kašicicu maslinovog ulja, so, biber, malo timijana i cetiri crne maslinke. Pomešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, pa dodajte 30 g ovcjeg sira. Jedite s kriškom ražanog hleba (350 kcal)
Užina: kafa i keks
Espreso s malo mleka i cetiri mala keksa s bademom (100 kcal)
Vecera: corba sa oslicem
Dve glavice sitno iseckanog crnog luka izdinstajte na malo ulja, dodajte dva veca paradajza i 2,5 dl bujona i kuvajte na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu propasirajte, posolite, pobiberite, dodajte prstohvat šecera, 125 g prethodno prokuvanog pirinca i filet oslica. Ukrasite s dvije kašike mirodije i kašikom kisele pavlake (350 kcal)
3. dan
Rucak: tortilja
300 g paradajza i 100 g pecuraka isecite na polovine, a dva jajeta, cetiri kašike mineralne vode, dve kašike sitno seckanog lista peršuna, so i biber promešajte.
Pecurke i paradajz propržite na malo maslinovog ulja, prelijte smesom od jaja i pecite na tihoj vatri dok se ne stegne. Servirajte toplo ili hladno na kriški ražanog hleba (320 kcal)
Užina: šargarepa sa curetinom
Dve šargarepe isecite na štapice i urolajte u 30 g curece šunkarice (100 kcal)
Vecera: Meso s paradajzom
Ispecite 125 g govedih šnicli na roštilju ili teflonskom tiganju bez dodatne masnoce i zacinite. Pola glavice sitno iseckanog crnog luka propržite na malo maslinovog ulja, pospite prstohvatom šecera, dodajte 400 g paradajza isecenog na kocke i malo timijana, pa sve to pržite na jakoj vatri pet minuta. Uz to možete da pojedete tost od ražanog hleba (380 kcal)
4. dan
Rucak: hladni gaspaco
Skuvajte 500 g paradajza, papriku i veci krastavac isecite na kocke i ubacite u blender. Dodajte kašiku maslinovog ulja, cen belog luka i dva izmrvljena parceta tosta. Posolite i pobiberite i ohladite pre serviranja (330 kcal)
Užina: sendvic s paradajzom
Kriška tosta sa susamom, šnitom dimljene curetine i paradajzom (100 kcal)
Vecera: paradajz s pirincem
Odsecite vrh s dva paradajza, izdubite ih i stavite u vatrostalnu posudu, pa napravite smesu za punjenje. Pomešajte 50 g polumasnog ovcjeg sira i 125 g polukuhanog pirinca, malo bosiljka, paradajza isecenog na kockice i sitno iseckan cen belog luka. Napunite paradajz, pa ga pecite u rerni 15 minuta (380 kcal)
5. dan
Rucak: italijanska salata
Isijecite na kocke parce tosta i 400 g paradajza, dodajte malo zelene salate, pa prelijte s dve kašike maslinovog ulja i sirceta. Posolite i pobiberite, i dodajte kockice tosta (360 kcal)
Užina: vocna salata
Kivi i jabuku isijecite na kocke i pomešajte s nekoliko kapi meda. Dodajte listice sveže nane (100 kcal)
Vecera: ratatuj
Dve glavice sitno seckanog crnog luka i dva cena belog luka propržite na dve kašicice maslinovog ulja, pa dodajte 200 g krompira, cetiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pecuraka, cetiri celera, sve iseckano na sitne kocke. Posolite, pobiberite, dodajte origano i nalijte sa 100 ml supe od povrca. Poklopite i kuvajte 10 minuta, pa dodajte 0,5 l paradajz soka. Kuvajte na tihoj vatri još 15 minuta (360 kcal)
Ideje za dorucak
- Integralna kifla s dvije kašike polumasnog sira. Na polovinu kifle namazane sirom stavite krišku paradajza i malo seckanog mladog luka, a drugu polovinu premažite medom.
- Dve kriške tost hleba namažite s dve kašike polumasnog margarina i stavite po jednu krišku šunke. Uz to pojedite dve breskve.
- 200 ml polumasnog jogurta (1,5 odsto masti) pomešajte s kašikom meda i dodajte dve velike kašike ovsenih pahuljica. Uz to pojedite jednu breskvu.
***Jednostavnije ne može: Za mršavljenje na tamni tanjir stavite namirnice svetlije boje
vijesti.ba/ekskluziva,foto: Guliver/Thinkstock