Ishrana bez glutena
Celijakija je bolest kod koje se javlja hronična reakcija na
lanac proteina, poznatih pod nazivom gluten koji se nalazi u pšenici,
ječmu, ovsu i raži
U ishrani bez glutena nisu dozvoljene žitarice
Među mnogobrojnim i
nedovoljno razumljivim bolestima posebnu pažnju izaziva celijakija. O
kakvoj bolesti je reč, na koji način i sa koliko uspešnosti se leči,
najčešća su pitanja. Stručnjaci ističu da je celijakija bolest kod koje
se javlja hronična reakcija na lanac proteina, poznatih pod nazivom
gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, ovsu i raži.
Osetljivost na gluten dovodi do oštećenja resica
smeštenih na sluzokoži tankog creva, a nadalje do neiskorišćavanja
hranljivih sastojaka. Stoga je jedina efikasna terapija u uzdržavanju od
navedenih namirnica. Bezglutenska ishrana mora da se poštuje u
potpunosti, jer se radi o hroničnom oboljenju.
Nekada
se smatralo da je celijakija dečija bolest, koja se prevazilazi u
pubertetu. Istina je da ponekad simptomi tokom odrastanja nestanu,
odajući utisak izlečenja. Nažalost, bolest je i dalje prisutna, jer
oštećenja tokom godina navodnog ozdravljenja i dalje postoje.
U
poznijem dobu oboleli mogu da se suoče sa znatnim oštećenjima tankog
creva, a zbog nemogućnosti unošenja važnih hranljivih materija i sa
mnogo ozbiljnijim posledicama, upozoravaju nutricionisti. Ukoliko se ne
pridržavaju bezglutenske dijete, kao komplikacija može da se javi
poremećaj rada srca, mišićna slabost, osteoporoza, noćno slepilo,
promene na zubima, anemija, problemi sa perifernim i centralnim nervnim
sistemom, pobačaj, problem sa plodnošću kod oba pola, izrazito nizak
rast, dijabetes...
U ishrani bez glutena nisu
dozvoljene žitarice, pri čemu se misli na pšenicu, raž, ječam, zob,
ovas, kuskus, kao što nisu dozvoljeni ni proizvodi od žitarica: brašno,
skrob, griz, klice, prezle, mekinje, kaše, sirupi, ekstrakti, želatin,
lepak, vitamini, slad. Industrijski proizvodi u vidu konzervanasa,
aditiva, boja, emulgatora takođe bi trebalo da se izbegavaju, kao i
testenine, špagete, makarone, knedle, pirinčane mešavine, pahuljice. Na
spisku nepoželjnih namirnica su i beli biber, senf, kečap, vanil šećer,
najveći broj guma za žvakanje, sosovi za salatu, boza, ratluk, šlag u
prahu, kvasac. Tu su i sve mesne prerađevine, osim onih koje su
provereno stoprocentno bez glutena.
Stroga
bezglutenska dijeta podrazumeva isključenje peptida iz pšenice, ječma,
ovsa i raži. Ishrana, po pravilu, ne sme da sadrži ni jedan molekul
glutena. Jedino ovakav pristup lečenju obezbeđuje zdrav život i potpuni
oporavak za 95 odsto.