Kada se nakon ručka u stomaku jave nelagodnost i težina, nadutost,
pečenje, nekada čak i bol, uzrok nije problem sa varenjem, nego
dispepsija
KADA se nakon ručka u stomaku jave nelagodnost i težina, nadutost,
pečenje, nekada čak i bol, uzrok nije problem sa varenjem, nego
dispepsija.
- Ako pacijent ima navedene tegobe, trebalo bi da se konsultuje
sa izabranim lekarom, koji će proceniti da li je potrebno dalje
ispitivanje ili će dobiti odgovarajući savet i terapiju - kaže profesor
dr Nikola Milinić, načelnik Odeljenja gastroenetrologije u KBC
„Bežanijska kosa“.
- U ovim slučajevima daju se
lekovi koji sprečavaju lučenje kiseline, čime u najvećem broju slučajeva
otklanjaju tegobu koju pacijenti opisuju kao da im želudac ne radi.
Nekada
u ovim slučajevima, ili kod postojanja gorušice, pacijenti
samoinicijativno uzimaju kašičicu sode bikarbone, koja brzo otkloni
tegobe. Gastroenterolozi to ne preporučuju jer kasnije dovodi do
suprotnog efekta, odnosno do povišenog lučenja kiseline. To je takozvani
ribaund efekat, koji, posebno kod obolelih od čira na dvanaestopalačnom
crevu, može da dovede do njegovog pucanja i krvarenja.
-
Ako je baš neophodno da pacijent uzme lek bez konsultacije sa lekarom,
sigurnije je da uzme „ranisan“ ili neki od inhibitora protonske pumpe -
savetuje dr Milinić.
- Ako uz tegobe dolazi i do
naglog mršavljenja, malokrvnosti, otežanog gutanja i upornog
povraćanja, pacijent ne sme sam da se leči, već treba brzo da se javi
svom lekaru.