Seme lana čuva disajne organe
Lan je višestruko dobar za zdravlje. Pomaže zdravlju srca i
krvnih sudova, a kao bogat izvor vlakana smanjuje mogućnost pojave
zatvora
DONEKLE zaboravljena biljka, lan,
može da se koristi na različite načine. Najbolje je cele semenke staviti
u hleb ili kolače. Oni kojima smeta celo zrno preporučuje se da
konzumiraju sveže samleven lan. Samlevene semenke lana možete da
stavljate u umake, salate, supe od povrća, sarme, pečenja, žitarice za
doručak, jogurt...
Lan je višestruko dobar za zdravlje. Pomaže zdravlju srca i
krvnih sudova, a kao bogat izvor vlakana smanjuje mogućnost pojave
zatvora. Laneno seme je poznati laksativ, s tim što ne stvara naviku,
niti oštećuje creva. Osobe koje imaju problem sa opstipacijom savetuje
se da samelju seme, potope ga u vodu i pojedu.
Lan
jača i imunitet. Istraživanja su pokazala da ljudi koji uzimaju nešto
manje od kašičice lanenog ulja dnevno, ređe imaju upale disajnih organa.
Laneno ulje u ishranu treba da uvedu i osobe sa problematičnom kožom,
ukoliko je ona suva ili sklona ekcemima. Lan je dobar i za
stabilizovanje nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za ljude
obolele od dijabetesa.
Ulje isceđeno iz semenki lana
utiče na nivo holesterola, upalne i procese zgrušavanja krvi. Stavite
ga u salatu ili pojedite kašičicu. Osim toga, hladno ceđeno i
nerafinisano ulje lana u ishrani može da zameni ribu.
Pravilna
upotreba lanenog ulja podrazumeva da se ono ne koristi za kuvanje, a
kupuje se samo u manjim i čvrsto zatvorenim bocama koje stoje u
frižideru jer brzo užegne. Laneno ulje ne sme da se izlaže toploti,
svetlosti i vazduhu, a uzima se sa antioksidansima, kao što su vitamin E
i karoten, ili vitaminom B6 i magnezijumom, jer tako mnogo bolje deluje
na ćelije organizma.
Posebna vrednost i prednost
lana krije se u bogatstvu ligninom, sastojkom koji smanjuje rizik za
nastanak karcinoma dojke i jajnika. Lignini, kako su pokazala
istraživanja, smanjuju aktivnost estrogena, ženskog polnog hormona, kao
podstrekača malignog oboljenja.