Probiotici, zdrave bakterije iz jogurta i odredena fermentisana hrana, možda pomažu u lecenju depresije i anksioznosti, pokazalo je jedno istraživanje. Novo istraživanje Kalifornijskog univerziteta u Los Andelesu (UCLA) ispitivalo je uticaj zdravih bakterija iz hrane na funkcionisanje mozga. Ispostavilo se da žene koje redovno piju jogurt imaju izmenjenu aktivnost u regijama mozga koje regulišu emocije i unutrašnje senzacije tela.
Na primer, tokom testa emocionalne reaktivnosti tokom posmatranja fotografija sa besnim ili uplašenim licima, žene koje su koristile probiotike dva puta dnevno tokom mesec dana pokazale su smanjenu aktivnost u regijama mozga zaduženim za te emocije.
S druge strane, žene koje nisu konzumirale probiotike imale su stabilnu ili povecanu aktivnost u pomenutim delovima mozga tokom testa emocionalne reaktivnosti.
"Naša otkrica pokazuju da neki sastojci jogurta menjaju reakcije našeg mozga na okruženje", kaže dr Kirsten Tiliš, docent medicine na UCLA i voda studije.
Istraživaci Univerziteta u Kenterberiju (Novi Zeland) toliko su optimisticni zbog novih otkrica da su pokrenuli novu klinicku studiju u okviru koje ce 80 pacijenata koji pate od depresije tretirati probioticima tokom cetvoromesecnog perioda.
"Nadam se da ce ova studija pokazati da lecenje probioticima menja odnos odredenih hemikalija u krvi i mozgu i cini ljude srecnijim", kaže istraživac Ejmi Romijn.