Sezona je raznolikog voca, a usled letnjih vrucina dobro nam dode da se njime rashladimo. Medutim, da bi imalo efekta, morate ga pravilno konzumirati - na prazan želudac... Voce igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma, jer ga snabdeva velikom kolicinom energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti, ali i za mršavljenje.
Pijte samo sok od svežeg voca, a ne koncentrat sokova. Nije dobro jesti ni kuvano voce, poput kompota jer se kuvanjem uništavaju svi vitamini. Pojesti ceo plod bolje je nego pijenje soka. Ako želite da se osvežite sokom, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj!
Svi mislimo da jesti voce znaci oguliti mu koru, naseci ga na kriške i staviti u usta. Medutim, to nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voce, smatra doktor Mehmed Oz.
Voce bi trebalo jesti na prazan želudac, a nikako posle obroka. Ako pojedete dva parceta hleba, a zatim vocku, ona je zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži spremna da "prode" ravno kroz želudac u creva, ali je prethodno unesen obrok u tome sprecava. Voce dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pa cela masa takve hrane pocinje da se kvari. Ceo obrok fermentira i pretvara se u kiselinu.
Koliko ste puta osetili da vam se podriguje od kriške-dve lubenice kojom ste želeli da se osvežite nakon rucka ili vecere ili ste osecali da su vam creva odjednom proradila kad ste pojeli bananu u istoj situaciji. To se nece dogoditi ako pojedete voce na prazan želudac. Voce pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove i zato cesto osetite naduvenost u stomaku, osim kada jedete citrusno voce s puno kiseline, poput pomorandži ili limuna.