Mlecni proizvodi sa zdravim bakterijama regulišu aktivnosti u mozgu zadužene za bol i emocije, pa tako probiotici smanjuju simptome depresije i služe kao prevencija, porucuju americki naucnici.
Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu da poboljšaju raspoloženje, jer uticu na delove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osecaja bola, tvrde naucnici sa Univerziteta „Los Andeles".
Oni su otkrili da ljudi koji jogurt sa probioticima piju dva puta na dan imaju izmenjenu funkciju mozga, piše Dejli
mejl.
U studiji su ženama u dobi od 18 do 53 godine davali jogurt dva puta na dan tokom mesec dana, a pritom magnetnom rezonancom skenirali njihov mozak.
Podelili su ih u tri grupe, od kojih je prva pila jogurt sa živim bakterijskim kulturama poput Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus
i Lactobacillus bulgaricus, druga grupa jela je mlecne proizvode bez živih bakterijskih kultura, a treca uopšte nije uzimala mlecne proizvode.
Rezultati istraživanja su pokazali da probiotici smanjuju aktivnost u mozgu koja ukljucuje somatosenzorni korteks, kao i u predfrontalnom korteksu koji je zadužen za kogniciju i emocije.
Mehanizmi zaduženi za te promene nisu razjašnjeni, no ocigledno je da dobre bakterije u sistemu za varenje šalju molekularne signale mozgu.
„Ono što jedemo utice na nacin kako funkcionišemo, a neverovatno je da može cak i da menja raspoloženje. Tako jogurt štiti od depresije, dok tipicna zapadnjacka prehrana sa puno masnoca i šecera radi suprotno", rekao je rukovodilac studije, doktor Emeran Majer.