Foto-ilustracija: Foter.com / Jo Jakeman
Postoje namirnice koje imaju kako svoju ukusnu i zdravu, tako i otrovnu stranu. Usled nepažnje mogu da budu fatalne po vaše zdravlje. Rec je o vrlo osetljivim vrstama hrane prilikom cije pripreme bi covek trebalo da otvori cetvore oci. Zato, ukoliko se nadete u “okršaju” sa ovim namirnicama, povedite racuna o tome kako cete ih servirati u tanjir. Evo o kojim “trovacima” je rec.
Gljive ako berete sami, ne zaboravite da je oko pet odsto njih otrovno. Vodite racuna.
Rabarbara je otrovna jerzeleni listovi ove biljke sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli da dobijete kamen u bubregu, a ako pojedete vecu kolicinu, ishod može biti koban.
Pasulj sadrži vece kolicine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sistema, slicno kao antitela kod ljudi. Samo tri nekuvana zrna pasulja mogu da izazovu povracanje i proliv.
Foto: Foto: WiseGeek.com
Jabuke, odnosno njihove koštice sadrže cijanid. Ako ih pojedete u vecim kolicinama, možete da povracate.
Paradajz jer peteljka, list i zeleni deo na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može da se koristi u kontroli štetocina.
Krompir, kada je zelen, sadrži vece kolicine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slucajevi su retki, ali su ipak zabeleženi.
Foto: thewednesdaychef.com/Amanda Hesser
Trešnje, jer koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste da povracate, imate poteškoce s disanjem, pa cak i usporavanje rada bubrega.
Muškatni orašcic, poznati halucinogen. Može da dovede do specificne psihoze koja je povezana s osecajem sigurne propasti.
Fugu riba, japanski specijalitet može da dovede do paralize i smrti. Kuvari treniraju dve do tri godine da bi naucili da je pripremaju.
Foto-ilustracija: Foter.com / ciamabue
Brazilski orašcici, hrana s najvecom dozom prirodne radioaktivnosti, cak 1.000 puta veca koncentracija radijuma nego u nekoj drugoj hrani.
( T.M. / mojezdravlje.ba )