Foto-ilustracija: Foter/mystuart
Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lek za mnoge bolesti. Preporucuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oci, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, sprecava mucninu, ublažava teškoce sa varenjem i podstice gubljenje težine.
Najbolje ga je uzimati kad je suv, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišcava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza, podeljena u tri jednaka dela, treba da iznosi izmedu šest i deset grama.
U svežem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskracen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.
Od korisnih sastojaka posebno se isticu proteini, jer su slicni proteinima životinjskog porekla. Šecer, gvožde, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrednost pivskom kvascu.
Foto-ilustracija: Foter/Konstantin Lazorkin
Suvi pivski kvasac ima znacajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudacne sluzokože, cira na želucu, oboljenja jetre i žucnih puteva, zatvora. Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje, i to u trajanju od dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slucaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlecenja.