Tinejdžeri koji redovno jedu piletinu imaju manje šanse da obole od raka debelog creva u kasnijoj životnoj dobi, tvrdi novo istraživanje. Zakljucak je da pilece meso kod adolescenata smanjuje rizik od tumora debelog creva i to za oko 20 posto, a raka debeleg creva za cak 50 posto.
Strucnjaci sa Univerziteta u Bostonu dokazali su da piletina smanjuje razvoj adenoma, izrasline koja je preteca raka.
Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da vrsta mesa koje jedemo kao tinejdžeri kasnije može uticati na razvoj raka.
Širom sveta hiljade ljudi svake godine oboli od raka debelog creva, a i stopa smrtnosti od ove bolesti je dosta visoka. Oboleli od raka debelog creva obicno otkriju bolest kada je ona vec u odmakloj fazi.
Smatra se da su glavni uzroci tumora, odnosno raka debelog creva, nedostatak fizicke aktivnosti, masna hrana i crveno meso.
Razvoj raka debelog creva je veoma dug proces, zbog toga su naucnici godinama pratili kako koje meso utice na ljude, odnosno pojavljivanje ove bolesti.
Istraživanje u kome je ovo dokazano nazvano je "Nurses Health Study 2" i pocelo je u kasnim devedesetim godinama prošlog sveka, a rezultati su objavljeni u americkom magazinu "Journal of Epidemiology".