Znate li zašto je peršun toliko zdrav?
Peršun je biljka koja se uzgaja svuda u Evropi. List se koristi kao začin, dok je koren u mnogim jelima nezaobilazno povrće.
Osim u ishrani, koristi se i za dekorisanje tanjira i
specijaliteta. Ipak, iako ga ima svuda, mnogi ne znaju koliko je on
zapravo važan za održavanje ravnoteže u našem organizmu,
prenose Vijesti.
Lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42
različita sastojka), provitaminom A i kompleksom B vitamina. Po količini
vitamina C peršun daleko premašuje limun i pomorandžu, jer u 100 grama
ima čak 166 miligrama. Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva, pa ga
je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i
konzerviranog u soli.
Koren je takođe lekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe.
Peršun je snažan diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz
organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava
imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se
kao lek za slabovidost.
Osim toga pojačava cirkulaciju,
ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od
toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju,
lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritacije usled
uboda insekata.
Da biste ga imali svežeg tokom godine,
primenite sledeći recept: operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu,
čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušio,
sutra ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu
napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.