Bogata dijetalnim vlaknima koja ubrzavaju probavu i dodatno regulišu holesterol...
Iako niste
vegetarijanac, neki principi laktovegetarijanske ishrane u jelovniku imace pozitivan efekat ne samo na kilograme, vec i na zdravlje. Zelena dijeta je bogata dijetalnim vlaknima koja ubrzavaju probavu i dodatno regulišu
holesterol.
Najvažnije namirnice takozvane
zelene dijete su povrce, voce, žitarice, krompir, nemasni sir i mleko. Mahunarke poput pasulja, graška, sociva i soje se retko jedu, a tokom perioda dijete meso, jaja i riba su zabranjeni. Ovo je i velika mana dijete, jer smanjen unos proteina može da ima negativne posledice po zdravlje.
Dorucak: Dan se najbolje zapocinje vocem, odnosno sveže cedenim sokom ili vocnom salatom. Vocna salata je odlican izbor i za meduobrok, a do podneva ne bi trebalo da unosite druge vrste hrane.
Trudite se da tokom dijete jedete dovoljno žitarica, narocito jecma, prosa, kukuruza, heljde. Žitarice nam donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krompir koji je poželjan. Krompir se uvek jede kuvan, kao salata ili varivo.
Rucak: Glavni obrok u danu najbolje je zapoceti sokom od svežeg povrca. Uz rucak treba poslužiti krompir ili neke žitarice. Za pripremu koristite samo vodu, dakle bez ulja ili bilo kakvih drugih masnoca. Svaki dan uz rucak poslužite salatu od raznovrsnog povrca - krastavci, kupus, zelena salata, šargarepa, paradajz, rukola.
Vecera: Zapocinje se takode povrcem, dobar izbor je sok od svežeg povrca.
Obavezno je da svaki dan jedete dosta svežeg voca. Najviše se preporucuju maline, kupine, borovnice, ribizle, trešnje, višnje, jabuke, kruške, marelice, lubenice, dinje, ananas, narandže, limun, mandarina, kivi, grožde. Voce treba jesti sveže, ili kao iscedeni sok, ali bez dodatka šecera. Najbolje je jesti sezonsko voce i ono iz podneblja, ali se može dodati i egzoticno. Banane treba jesti umereno, jer su kaloricne i sadrže dosta ugljenih hidrata.
Voce se jede kao samostalan obrok, ali izmedu vocke i drugog obroka treba da prode bar pola sata. Isto važi i za mleko i mlecne proizvode, koje ne treba jesti u sklopu drugog obroka.
PRIMER JELOVNIKA Natašte: jedna caša sveže iscedenog vocnog soka
Dorucak: vocna salata sa pola kašicice meda
Rucak: jedna caša soka od paradajza, krem corba od šargarepe sa komadima tikvice i integralnim pirincem, kriška tosta sa namazom od svežeg sira, salata od svežeg kupusa
Meduobrok: jedan jogurt
Vecera: jedna caša soka od šargarepe, šopska salata.