Unutrašnjost frižidera je sredina koja krije razne opasnosti po zdravlje. Kako bi se bezbrižno uživalo u omiljenoj hrani, strucnjaci savetuju održavanje higijene i cuvanje namirnica na pravilan nacin.
Parce mesa, kriška lubenice, neoprano povrce mogu biti potencijalna opasnost cak i kad se cuvaju u frižideru.
I u mlecnim proizvodima bakterije se lako razvijaju, cesto i opasne. Kad se to otkrije na teži nacin, obicno je kasno, neko je vec bolestan.

Može se, naravno, verovati i iskustvu domacice, ali, pavlaka, koja je otvorena dva dana stajala u frižideru, može se odneti na analizu.
Vesna Palibrk Pantic iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da zavisno od vrste uzoraka cene mogu da variraju, ali da mikrobiološka analiza jedne namirnice iznosi izmedu cetiri i cetiri i po hiljade dinara.
Više se isplati redovno cistiti frižider. Leti ga treba prati jednom u 15 dana i u vodu za ispiranje dodati limun i sirce, pa nece biti plesni.
Fioka za povrce i voce je najopasnije mesto u frižideru, sa cak 780 puta više bakterija nego što se smatra bezbednim.
Ešerihiju koli u frižider unosimo sa namirnicama. Listerija je jedina bakterija koja se razmnožava na niskim temperaturama.
Najcešce je ima u siru i mesnim preradevinama. Ako je napolju 40, u frižideru treba da bude bar cetiri stepena.
„Listerija nije tako cesta zato što kod zdravih osoba ona ne pravi neke velike probleme. Medutim, kod trudnica, starijih ili osoba sa narušenim imunim sistemom može izazvati ozbiljne probleme, pa cak i ugroziti život“, objašnjava Palibrk Pantic.
Cesta trovanja pokazuju da se ni ruke ne peru tokom pripreme hrane. Zanemaruje se i cinjenica da i na pakovanju ponekad ima opasnih bakterija.
Ni povrce se ne pere temeljno. Na primer, kupus se uglavnom pere samo spolja, a i na unutrašnjim listovima se kriju opasni mikroorganizmi. Nije svejedno ni na koju policu se stavljaju namirnice.
Hrana, temperatura, vlaga, pravi su uslovi za bakterije, a ljudi kao da se trude da im ugode.
Namirnice se uglavnom drže u kesama, a to je za njih sauna. Tako frižider, zamišljen kao sigurna kuca za namirnice, može da postane idealno mesto za mikroorganizme.