Lista korisnih materija koje paradajz sadrži nije kratka, podsecaju nutricionisti naglašavajuci da osim što uživamo u ukusnim crvenim krišcicama cinimo mnogo za lepotu, a pri tom smanjujemo rizik od bolesti srca, moždanog udara, raka dojke...
Vladar leta u svetu povrca je, bez tracka sumnje, paradajz. Ukoliko vec niste ljubitelji ukusnih crvenih plodova od kojih se može napraviti bezbroj razlicitih salata, evo nekoliko jakih razloga da ih zavolite.
Buduci da su bogati fitonutrijentima karotenoidima, najviše beta karotenom i likopenom, ali i luteinom, alfa karotenom, cuvaju vid, a odlicni su i u preventivnoj borbi protiv raka dojke.
Rezultati istraživanja objavljenog u casopisu Cell Biochemistry and Biophysics pokazali su da vec pomenuti likopen može da reguliše biohemijski balans kod dijabeticara.
Zahvaljujuci istoj materiji, paradajz cuda cini i u prevenciji moždanog udara.
Kada se unosi redovno, ovo povrce može smanjiti rizik od bolesti srca i do 29 odsto, jer brojne korisne supstance koje sadrži smanjuju nivo holesterola i triglicerida.
One koji se brinu o izgledu obradovace vest da paradajz odlaže starenje, a štiti i genetski materijal od oštecenja, pa samim tim sprecava i razvoj brojnih bolesti i znakova starenja.
Stimulišuci stvaranje karnitina, materije za koju je utvrdeno da ubrzava sposobnost tela da troši masti i do 30 odsto, „crvene lopte“ ulepšavaju i figuru onih koji ih cesto jedu.
Na listi korisnih sastojaka paradajza je i vitamin C, podsecaju nutricionisti naglašavajuci da osim što uživamo u ukusnim crvenim krišcicama cinimo mnogo toga dobrog za sopstveno zdravlje i lepotu.