Prva reakcija na rec glad je da je u pitanju nešto loše, osecaj koji treba „popraviti“. Medutim, umerena glad je veoma bitan deo ishrane, jer reguliše metabolizam, smanjuje izbirljivost, utice na to da hrana ima bolji ukus i da užitak pri jelu bude veci.
Mnogi grickaju po ceo dan, nikada nisu potpuno siti, ali, ipak, ne dozvoljavaju da osete glad.
Francuzi instinktivno biraju pravo vreme za osecaj gladi. Grickanje tokom dana je retkost zato što je veoma bitno sesti za sto sa dobrim apetitom, pogotovo kada je ukus hrane u pitanju, piše Hafington post.
Naucnici sa Univerziteta Harvard tvrde da konstantno grickanje i zavaravanje gladi nije dobro za metabolizam i sveopšte zdravlje, jer se na taj nacin preteruje sa jelom, što dovodi do niza problema.
Pojedini strucnjaci za gubljenje težine preporucuju takozvanu „Skalu gladi".
Koncept je vrlo jednostavan i podrazumeva tri manja obroka u toku dana. Takode, ne jede se dok se ne oseti „prijatna glad" i prestaje se sa obrokom kada se oseti blaga sitost.
Naravno, obroci treba da zadovolje dnevnu dozu vitamina, koji su potrebni organizmu da normalno funkcioniše. Slatkiši, gazirana pica i alkohol se nikako ne preporucuju.
Na primer, deci je potrebno od 1.000 do 1.500 kalorija, odraslim muškarcima izmedu 2.500 i 3.000, a umereno aktivnim ženama do 2.000 kalorija dnevno.
Umereni osecaj gladi je posebno dobar za decu, jer smanjuje njihovu izbirljivost i na taj nacin ce pojesti i namirnice koje su neophodne za razvoj organizma, a koje su im inace mrske.
Strucnjaci napominju da je veoma važno uspostaviti pravilan vremenski interval, da izmedu obroka treba da prode cetiri do pet sati, jer ce tako hrana imati bolji ukus i predstavljace pravi užitak.