Šoljica kamilice može pomoci u borbi protiv raka, tvrde naucnici sa Univerziteta "Ohajo". Za to je zaslužna hemikalija apigenin, koja u velikoj meri doprinosi slabljenju celija raka i pomaže telu u borbi protiv njih.
Posle velikog broja testova naucnici sa Univerziteta "Ohajo" otkrili da caj od kamilice može da pomogne u lecenju odredenih tipova raka.
Naime, hemikalija apigenin, koje ima dosta u kamilici, zaustavlja sposobnost celija raka dojke da žive duže od normalnih celija, a takode zaustavlja njihovo širenje i cini ih osetljivijim na terapije.
Caj od kamilice, peršun i celer su najveci izvori apigenina, ali se on može pronaci u vocu i povrcu uobicajenom u mediteranskoj kuhinji.
Apigenin takode deluje protivupalno, a pomaže i proteinima da isprave nepravilnosti u ribonukleinskoj kiselini, molekulima koji nose genetske informacije, a odgovorne su za 80 odsto slucajeva raka.
Andrea Dosef, profesor na katedri interne medicine i molekularne genetike i koautor izvedene studije, kaže da je svima dobro poznato da treba da jedu zdravu hranu, ali u vecini slucajeva nisu im u potpunosti jasni razlozi zbog kojih je to važno.
"U studiji smo jasno videli da su blagotvorni efekti na zdravlje povezani sa ovom materijom koja utice na mnoge proteine. U vezi sa odredenom grupom proteina, apigenin ponovo uspostavlja njihovu ispravnu strukturu u celijama raka, odnosno menja njihovu malignu mutaciju", istice profesorka Dosef.
Veruje, kako kaže, da ovo otkrice može da ima veliki klinicki potencijal u strategiji prevencije raka.
Studija americkih naucnika objavljena je na sajtu Univerziteta "Ohajo" kao i u naucnom dnevniku Proceedings of the National Academy of Sciences.