Vec kada zagrizete socno meso lubenice, vitamini, minerali i brojne druge korisne materije „nadiru“ u organizam. Tokom vrelih dana, dobro cete se i osvežiti, jer u ovom vocu (ili povrcu) vode ima i do 92 odsto!
Jedno od najboljih osveženja tokom vrelih letnjih dana je, saglasice se skoro svaki lekar, lubenica.
Svaki zalogaj slasnog voca (ili povrca, buduci da je u bliskim „rodbinskim“ odnosima sa bundevom, dinjom i tikvicom) prepun je aromaticnog soka kojem malo ko može da odoli.
Uprkos tome što je veoma slatko, ovo voce ne sadrži onoliko šecera koliko bi moglo da se ocekuje - tek šest odsto.
Utisak da je lubenica mnogo slada posledica je toga što je šecer primarni element koji obezbeduje ukus dok je ostatak uglavnom voda, objašnjavaju strucnjaci.
Crveno meso prepuno je vitamina, minerala i drugih važnih materija, što ga cini odlicnim saveznikom u borbi za bolje zdravlje.
Zeleni plodovi odlican su izvor vitamina C i A, a tu su i znatne kolicine betakarotena, te mocnog antioksidansa likopena.
Samo jedna veca šolja kockica lubenice obezbedice oko 25 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 11 odsto preporucene doze vitamina A.
Uživajuci u lubenici unecemo i vitamine B grupe. Tako na primer, prema sadržaju vitamina B6 ovo voce (ili pak povrce) pozicionirano je veoma visoko.
Nisu za zanemarivanje ni kolicine magnezijuma i kalijuma koje možemo uneti jeduci lubenicu.
Vode ima i do 92 odsto, što ce posebno dobro doci bubrezima, koji ce se aktivirati i, tvrde strucnjaci, prosto preporoditi posle desetak dana redovnog „druženja" sa lubenicom.
I koža ce vam biti zahvalana što ste je hidrirali iznutra.