Zacinjene u salati ili sveže – domace crvene rotkvice su prave vitaminske bombe. Snabdevaju organizam kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom, podsticu rad probavnog sistema, pomažu kod lecenja upale žucne kese i disajnih organa, tvrdi strucnjak za namirnice Martin Hofer sa Beckog univerziteta.
Domaca crvena rotkvica (Raphanus sativus) je niskokaloricna biljka, koja je pored odlicnog ukusa, puna vitamina i minerala.
Prema recima strucnjaka za namirnice Martina Hofera sa Beckog univerziteta, rotkvice organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom.
Kako bi duže od dva dana ostale sveže i hrskave, ovaj becki strucnjak savetuje da se zajedno sa korenjem stave u posudu sa vodom i tako drže u frižideru.
Kada se narežu i nekoliko sati odstoje u hladnoj vodi, rotkvice mogu da se pretvore u prekrasne dekorativne dodatke jelima.
Bilo zacinjene u salati, ili sveže - rotkvice su prave vitaminske bombe.
Hofer kaže da ovo povrce podstice rad probavnog sistema, pa se preporucuje osobama koje pate od zatvora.
Svež sok dobijen od rotkvica stari je narodni lek, a pomaže kod izlucivanja žuci i veoma je dobar za lecenje upale žucne kese.
Povoljno deluje na oslobadanje od sluzi iz disajnih organa, te se preporucuje kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.