Mnogi se ovih dana hvataju za glavu kad se pogledaju u ogledalu! U laganijoj prolećnoj garderobi salo na najnezgodnijim mestima postaje očigledno.
Kako da se brzo i efikasno rešimo nekoliko kilograma viška, a da ne ugrozimo zdravlje?
Kao najlakši način smatraju se dijete koje se svode na gladovanje, ali stručnjaci za zdravu ishranu ističu da je to pogrešan i po zdravlje veoma štetan metod. Zbog toga veliko interesovanje pobudjuje američka, naučno potvrđena dijeta,koja za 5 dana garantuje gubitak od 3 kilograma! Američka dijeta se zasniva na namirnicama koje sadrže biološki visoko kvalitetne belančevine i nezasićene masne kiseline.Medju njima su riba, jaja, meso, orasi, a dozvoljeni su i voće i povrće.Slatkiši i namirnice bogate ugljenim hidratima strogo su zabranjeni! Belančevine i masti, naime, telu daju potrebnu energiju, kao i važne amino i masne kiseline, zasite nas na duže vreme i, što je najvažnije, ne pretvaraju se u masne naslage, već ih razgrađuju.
Naučno je verifikovana, a poznata kao američka dijeta koja omogucuje efikasno smanjenje masnih naslaga ishranom koja je obično zabranjena – proteinima i masnoćama – a da zaboravite na slatkiše i ugljene hidrate!
AMERIČKA DIJETA PO DANIMA
Doručak po izboru
-150 g mekog kravljeg sira (20 % masnoće pomešajte sa 1 kašičicom lanenog, ili maslinovog ulja i 1 kašičicom semenki suncokreta, ili susama.
ili
-ispržite 1 jaje u tiganju, ili ga skuvajte sa 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svežim začinskim travama.
PRVI DAN
Ručak
Medaljoni sa boranijom
-na 2 kašičice ulja propržite sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodajte 300 g skuvane zelene boranije, 1/2 kašičice začinskog bilja i 1 kašiku seckanog peršuna, pa na 1 kašičici ulja ispržite 120 g svinjskog filea začinjenog biberom, servirajte zajedno i ukrasite sa 2 kašičice polumasnog biljnog putera.
Večera
Voćna salata sa sirom
-na 100 g zelene salate naseckajte krušku, ili jabuku, dodajte mandarinu isečenu na kriške i 50 g na kockice iseckanog feta sira, pa ukrasite sa 5 polovina jezgra oraha, prelijte sa 2 kašike ulja i
dodajte malo bibera.
DRUGI DAN
Ručak
Losos sa paprikom
-isecite 2 sveže paprike na tanke kriške, dinstajte ih na 2 kašičice ulja, dodajte 2 kašičice kapra i malo tabasko sosa, u medJuvremenu 120 g lososa zakiselite limunom, pospite naseckanim peršunom, posolite po želji, umotajte u alu foliju i pecite 12 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 stepeni C i servirajte zajedno.
Večera
Pileća salata
-posolite 125 g pilećih grudi, ispecite na malo ulja i stavite da se ohladi, pa izrendajte 300 g celera, dodajte pilećim grudima, pomešajte sa 1 kašikom majoneza, začinite karijem i sa 2 iseckana oraha i pospite sa malo peršuna, ili listovima zelene salate
TREĆI DAN
Ručak
Pečurke i spanač
-u vatrostalnu posudu podmazanu uljem stavite 250 g opranog i do bro ocedenog spanaća, narežite na stiće 250 g svežih šampinjona lagano dinstajte na 2 kašičice ulja do voda ne ispari, začinite sa malo lim na i muskatnog oraščića, dodajte 50 nemasne šunke isečene na kockice, rezanca i rasporedite na spanać, prekrijte sa 2 tanke kriške sira (20 masti) i stavite u rernu
Pecite dok sir ne počne da se topi.
Večera
Supa od avokada
-avokadu izvadite košticu, začnite kašikom soka od 1 limuna, istanjite ga tučkom za meso, stavite u posudu, nalijte sa četvrt litra vruće supe od povrća, dodajte 1 kašiku pavlake (10 % mast posolite i pobiberite servirajte sa kobasicom (50 g) koju ste zagrejali u toploj vodi.
ČETVRTI DAN
Ručak
Grudi na belgijski način
-u širokoj posudi zagrejte po 1 kašičicu ulja i putera, u to poslažite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posofite, pobiberite, dodajte muskatni oraščić, prelijte sokom od 1 pomorandže, pokrijte folijom i dinstajte na tihoj vatri 15 minuta, a u međuvremenu 125 g pilećih grudi začinite i kratko pecite sa obe strane na malo ulja i servirajte sa prelivom od cikorije.
Večera
Tunjevina u majonezu
100 g tunjevine iz konzerve usitnite viljuškom, dodajte iseckanu glavicu crnog luka i kašiku majoneza (50 % masti), začinite limunom i biberom i servirajte na 50 g listova zelene salate.
PETI DAN
Ručak
Omlet
-umutite 3 jaja, dodajte “meso” većeg paradajza isečenog na kockice, začinite, pržite u dobro ugrejanom tiganju na 2 kašičice ulja, dodajte 2 kašike naribanog ementalera, sačekajte da sir počne da se topi, pa začinite sa malo belog luka i služite uz 50 g zelene salate sa malo paradajza i marinadom od 2 kašičice ulja i limunovog soka
Večera
Pastrmka s pomorandžom
na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrmke, dodajte 30 g kisele pavlake (10 % masti), rasporedite kriške pomorandže i ukrasite komadićima pečenog badema.
SAVET PLUS Tokom američke dijete koristite hladno cedena ulja, pijte najmanje 2 litre flaširane vode dnevno (bez natrijuma i hlora), ili biljne čajeve.