Sve je zdravo, kada se umereno koristi, stara je narodna mudrost. Ispostavilo se da isto važi i za antioksidanse. Antioksidanasa ima u crnom groždu, ali i u vinu
Studija objavljena u "Džurnal of sajkolodži" pokazala je da previše antioksidanasa poput resveratola, koji se nalazi u crvenom vinu, blokira pojedine koristi od vežbanja, a narocito smanjenje krvnog pritiska i holesterola. Studija je sprovedena na muškarcima starosti oko 65 godina, pa nije jasno da li bi rezultati važili i za žene ili ljude iz drugih starosnih grupa.
Muškarci nisu pili vino, ali su uzimali suplemente resveratrola – 250 miligrama dnevno. U jednoj caši vina se, poredenja radi, nalazi od 0,2 miligrama do 2,0 mg. Iako 250 mg deluje previše u odnosu na kolicine u prirodnim izvorima tog antioksidansa, nije neobicno da pojedini suplementi sadrže oko 900 miligrama resveratrola.
Dakle, ako želite da unosite više antioksidanasa, trudite se da ih unosite hranom. Na taj nacin dobicete više od samo jednog nutritijenta, a uz to i vlakna koja vas upozoravaju kada treba da prestanete s jelom.
Ovo su namirnica koje su dobri izvori resveratrola:
Crno grožde - Grožde ne mora biti fermentisano da bi sadržalo antioksidanse. Zapravo se nalaze u opni zrna grožda, kao i drugi nutritijenti – minerali mangan i kalijum i vitamini K, C i B1.
Puter od kikirikija - Puter od kikirikija je ukusan namaz, a sadrži i resveratrol. Uz to je dobar izvor nijacina i mangana.
Tamna cokolada - Tamna cokolada predstavlja kombinaciju raznih antioksidanasa medu kojima je i resveratrol, kao i minerali poput gvožda, bakra i mangana.
Borovnice - Borovnice nemaju toliko resveratrola kao grožde, ali su odlican izvor antioksidanasa, vlakana, vitamina C i K, kao i mangana.