Uprkos pranju, na oko 67 odsto voca i povrca ostaju tragovi pesticida, tvrde u najnovijem izveštaju americki strucnjaci za zaštitu životne sredine. Kora jabuke sadrži najviše hemikalija, a slede celer, ceri paradajz i krastavci.
U devetom godišnjem izveštaju neprofitne americke organizacije za zaštitu životne sredine "Environmental Working Group", objavljen je spisak voca i povrca u kojem ima najmanje i najviše pesticida, piše Hafington post.
Uprkos pranju, 67 odsto plodova koji dospeju do trpeze sadrže neku kolicinu materija kojima su biljke tretirane protiv bolesti, korova, gljivica i insekata.
Kora jabuke sadrži najviše hemikalija, a slede celer, ceri paradajz i krastavci. Medu namirnicama sa najmanje pesticida su kukuruz i luk. Rezultate studije je potvrdila americka Agencija za hranu i lekove FDA.
Pesticidi se dovode u vezu sa brojnim zdravstvenim problemima, narocito onim koji se javljaju u razvoju dece.
Ipak, izloženost biljaka pesticidima nije dovoljno veliki razlog da bismo izbegavali voce i povrce.
Preporuka strucnjaka je da se konzumira iskljucivo organsko voce i povrce, koje treba dobro da se opere. Da bismo se dodatno osigurali, nije loše ni odstraniti koru.
Pre konzumiranja grožda, ljutih papricica, nektarina, breskvi, krompira, spanaca, jagoda, paprika, kelja i tikvica treba biti narocito temeljan pri pranju, jer su prema kolicini neželjenih materija odmah iza jabuka, celera i krastavaca.
Osim vec pomenuti kukuruz i luk, najmanje pesticida sadrže ananas, avokado, kupus, grašak, papaja, mango, patlidžan, kivi, grejpfrut, dinje, pecurke.