Zeleni sokovi prepuni su energije, životvornih minerala i enzima,
ljekovitog pigmenta klorofila i vlakana za dobru probavu i uvijek
potrebne vode. Jedna čaša zelenog soka punovrijedan je obrok sa 100%
iskoristivosti u tijelu. Energija, hranjivi sastojci i voda s lakoćom
prolaze u krvotok već nakon 10-15 min i organizmu donose okrepu i
svježinu (klasičan kuhani obrok ima iskoristivost 30-70%, dugo se
probavlja uz velik utrošak energije, i puno otpada, toksina i nedovoljno
tekućine, nusproizvod je umor i zakiseljavanje krvi).
Zeleni sokovi iz VerVita sokovnika pripremljeni s različitim voćem
odličnog su okusa kakvog još niste probali. Na sajmovima smo podijelili
više od tisuću čaša zelenog soka i posjetitelji, bilo mladi ili stari,
ostali su iznenađeni dobrim i prihvatljivim okusom zelenog, koji ih je
bojom ponajviše asocirao na sok od kiwi-ja. Vervita...
Sastojci: kelj, jabuka, kruška, 1-2 dL vode.
Tri veća lista kelja operemo, a gorku stapku posred lista odstranimo te
prerežemo svaki list na pola. Jednu veću jabuku i krušku (ili po dva
manja komada) izrežemo na četvrtine i odstranimo peteljku.
Pripremljene namirnice naizmjenično stavljamo u sokovnik, najprije list
kelja, pa komad voća, i nastavljamo naizmjenično, a završavamo s
najtvrđim komadom voća. Ulijemo u sokovnik pola vode u pola cijeđenja, i
pola vode na kraju cijeđenja.
Odličan izbor za početak novog dana! Neka se dan prepoznaje po zelenom,
uz preporuku promjene vrste zelenog, od špinata, blitve, kelja i
raštike, do listova cikle, korabice ...
Sastojci: svježi mladi špinat 200 g, 2 smrznute banane (zrele i
oguljene prije smrzavanja), 2 srednje domaće jabuke, manja mrkva, 2-3 dL
hladne vode.
Za pripremu narežemo smrznutu bananu na kriške promjera 2 cm, jabuku
izrežemo u četvrtine, mrkvu uzduž prepolovimo. (Ukoliko niste dospjeli
pripremiti zalihu smrznutih banana, poslužit će za recept i svježe,
zrele banane, a mrkva je tu samo da poveća iskoristivost sokovnika, može
i bez nje).
Operemo busen špinata pod mlazom vode, prstima odstranimo (ili
odrežemo) peteljke do 1cm iznad crvenog korijena (taj dio ne ide u sok) i
stavimo mokri busen špinata u sokovnik. Slijedi kriška banane, pa
kriška jabuke. Ponovo slijedi busen špinata, kriška banane pa kriška
jabuke. Kad potrošimo pola namirnica, ubacimo pola mrkve i zalijemo s
pola vode, i odmah nastavljamo dalje sa špinatom. Za kraj...
Sastojci: Tri velika ili šest manjih listova celera, list peršina, dvije jabuke, 1-2 dL vode
Stapku celera narežemo na 1-2 cm duge komadiće sve do lisnatog dijela
(da duga vlakna ne zaštopaju izlaz pulpe), jabuku izrežemo na četvrtine.
Naizmjence stavljamo komadiće celera, jabuku, listove, završavamo s
jabukom. Ulijemo malo vode tokom cijeđenja, i ostatak vode na kraju
cijeđenja.
Pola litre ovog soka prava je riznica zdravlja, a o ljekovitosti celera
saznajte više na http://www.ljekovito-bilje.info/celer.html
Sastojci: Dosta salate ili "mišancije" po mogućnosti ekološkog porijekla (cca 200-300 g), limun, jabuka, 1-2 dL vode
Limunovu koru ogulimo tanko (samo da izuzmemo žuti dio) te prerežemo na
četvrtine kao i jabuku. Naizmjence u sokovnik stavljamo salatu, limun,
salatu, jabuku. Ulijemo malo vode tokom cijeđenja, i ostatak vode na
kraju cijeđenja.
Serviramo s par sitno nasjeckanih listića peršina ili paprene metvice povrh soka u širokoj čaši.
Odlično osvježenje prepuno C vitamina!
Sastojci: 1 korabica s lišćem, 1 jabuka, 1 mrkva, 1 dl vode.
Korabica raste iznad zemlje za razliku od svoje najbliže rodbine repe.
Izrazito je blagog okusa, obiluje vitaminom C i B1, željezom i vlaknima.
Više o njoj na http://www.coolinarika.com/namirnica/koraba/
Donji dio lišća - stapke izrežemo na komadiće cca 1-2 cm dužine, jer bi
u protivnom vlakna mogla zaštopati sokovnik. Glava također sadrži vrlo
snažna vlakna koja se protežu od vrha do dna, tako da se i glava reže na
poprečne ploške prije stavljanja u sokovnik... kora se ne guli.
Naizmjence se stavljaju komadi stapke, lista, glave korabice, jabuke i
mrkve u sokovnik, na kraju se doda vode.
Sok je tamne zelene boje, blagog i slatkog, osvježavajućeg okusa,
iznenađujuće pitak, može se procijediti kroz sitno cjedilo da se dobije
bistri sok.
Serviramo u koktel čaši....
Sastojci: pola glavice zelja, 3-5 jabuka (sočnih, ne brašnastih!), 0.5 - 1 l vode
Zelje je naša tradicionalna zimska namirnica, poznata po bogatstvu
vitaminom C, a posebno po ljekovitom djelovanju svježeg soka od zelja na
većinu tegoba i bolesti želuca. Više informacija o ljekovitosti zelja
na: http://www.mojezdravlje.ba/novost/29349/kupus-kao-lijek
Izrada soka je jednostavna... malo zelja, malo jabuke, malo zelja, malo
jabuke, malo vode... i tako sve dok ne potrošimo sve namirnice. Kocen
po izboru... daje ljutinu i mijenja okus soku, pa se najčešće može
izostaviti, ali ako je ljutkasti okus prihvatljiv, može i kocen u
sokovnik - prereže se na par manjih komada prije ubacivanja sokovnik.
Vode se dodaje više nego što je uobičajeno za ostale sokove (1:1
voda:sok) iz više razloga, a jedan od njih je taj da uz dovoljno
razrijeđeni sok uopće nema...
Ni mlijeko nije što je nekad bilo... mnogi od nas su odrasli uz domaće
mlijeko koje se znalo prirodno ukiseliti u prefini zdrav i osvježavajući
obrok kojeg se dobro sjećamo.
Sada rijetki imaju priliku doći do takvog mlijeka, malo je krava na
slobodnoj ispaši, u ishranu krava dodaju se hormoni i/ili antibiotici
ili sastojci životinjskog porijekla. Mlijeko modernih krava se
homogenizira, pa se molekule masti toliko usitnjavaju da prolaze
direktno u krvotok. Naše tijelo teško se "brani" od takvih mikromolekula
masti pa one nesmetano putuju krvotokom, taložeći se u krvnim žilama.
Probate li ukiseliti homogenizirano mlijeko dobit ćete masu koju ne
želite gledati, još manje pomirisati i probati. Da ne govorimo o tome
kako ljudski organizam nije u stanju dovoljno lako, brzo i potpuno
probaviti laktozu iz mlijeka, pogotovo ne kravljeg, što rezultira...
Sastojci: 30 g neoljuštenih badema, 2-3 dL vode
Sipajte u sokovnik zajedno bademe i vodu, brzinom od 1-2 badema u sekundi, uz stalno i lagano ulijevanje vode.
Ne preporuča se izrada veće količine mlijeka na ovaj način. Suha opna
badema daje laganu gorčinu mlijeku, a ima i određene enzime koji se ne
preporučaju konzumirati u većim količinama. Ni VerVita sokovnik nije
najsretniji kad treba prešati ipak tvrde bademe. Zato slijedi pravi
recept za koji treba malo više pripreme.
Sastojci: 100 g neoljuštenih badema, po mogućnosti domaćih dalmatinskih, 1 L vode
Priprema badema na dva načina:
brzi način - blanširanje
Bademe prelijemo kipućom vodom, ostavimo pola minute, vrlo kratko
isperemo pod hladnom vodom i rukom istrljamo još vruće bademe da sve
ljuske otpadnu, isperemo.
kvalitetniji način - namakanje preko noći
Bademe namočimo u vodi preko noći, namakanje deaktivira lagano
toksične enzime iz opne - inhibitore probave, dobro namočene bademe nije
potrebno ljuštiti - sokovnik VerVita odvaja ljuske, namočene bademe
isperemo a vodu od namakanja bacamo. Više o namakanju badema na:
http://www.buzzle.com/articles/benefits-of-soaking-almonds-in-water.html
Izrada mlijeka od pripremljenih badema:
Namočene ili blanširane bademe dodajemo postepeno u sokovnik jednom rukom dok drugom rukom polagano ulijevamo vodu....