Možete li zamisliti da treba da jedete hobotnicu koja se još krece na vašem tanjiru, i to zato što je živa?Vecini ljudi takav prizor je nezamisliv, ali u korejskom restoranu "Furusato" u Berlinu jede se upravo takva, uz razne vrste tradicionalnih korejskih umaka. Rec je poslastici pod nazivom "sannakji".
"To što je hobotnica još živa na tanjiru, znak je kvaliteta. Ako je prevelika, onda joj neposredno pre serviranja režemo krakove, ali tako da još budu pokretni kada dodu do gosta - pojašnjava Huan Nam Kong (Hwan) iz ovog restorana.
Ne jedu se samo hobotnice sirove. I žive ribe za mnoge su prava delicija. Iako je takva priprema hrane u vecini zemalja zakonom zabranjena, Japanci se ne odricu poslastice "ikizukuri". Rec je, zapravo, o nacinu pripreme ribe. Servira se živa s ocima i škrgama te ustima koja se još micu.
Ako vam se cini da su sirove hobotnice i ribe preterane, onda ce vas sledeci primjer u najmanju ruku šokirati. Možete li se zamisliti da jedete sir s crvima? Verovali ili ne, i to je delikates za koju neki daju veliki novac.
Sir koji je poznat pod nazivom "casu marzu", dio je sardinijske tradicije i rec je, zapravo, o trulom siru sa živim crvima. Priprema se od ovcijeg sira, kojem se uklanja kora, a potom se ostavlja vani da stoji. Vrlo brzo mušice stvaraju jajašca i polažu ih u sir, a iz jajašaca se potom izležu crvi koji delikatesu daju posebnu teksturu, miris i ukus.