Pet obroka voća i povrća na dan umanjuje rizik ponovne pojave raka dojke
Objavljene su dve studije o raku dojke. Jedna je rezultat
istraživanja da li ishrana s visokim procentom vlakana i niskim
procentom masti može da umanji rizik od ponovne pojave raka dojke. Drugo
istraživanje bavilo se ženama s visokim rizikom dobijanja raka dojke
kako bi se ustanovilo da li su njihove šanse da umru od te bolesti veće
nego kod onih s niskim rizikom od dobijanja raka dojke.
Uzimanje pet obroka voća i povća na dan i dobijanje najviše 30 odsto
ukupnog broja kalorija iz masti moglo bi da pomogne ženama koje su
preživele rak dojke da izbegnu ponovnu pojavu bolesti.
Profesor Džon Pirs sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je
međunarodno istraživanje u koje je bilo uključeno više od tri hiljade
žena koje su preživele rak dojke.
"U toku istraživanja učesnicama je značajno povećano uzimanje povrća na
oko osam obroka. Deo toga su bili sokovi od povrća. Davali smo tri
obroka voća i smanjili energetsku vrednost masti na oko 24 odsto", izneo
je profesor Pirs.
Tokom šest godina, koliko je trajalo istraživanje, polovina žena koje su
učestvovale u studiji jela je pet obroka voća i povrća na dan i
ograničila je uzimanje masti na 30 odsto ukupnih kalorija. Druga
polovina jela je hranu bogatu vlaknima, ali i siromašnu mastima.
Ustanovljeno je da nije bilo razlike između te dve grupe u šansama za
vraćanje raka dojke ili produženje života.
"Nije vam potrebno deset obroka povrća i voća. Dovoljno vam je pet na
dan" - zaključili su istraživači. Studija je objavljena u časopisu
Američkog medicinskog udruženja.
Druga studija, koja je objavljena u "Nju Ingland časopisu za medicinu",
bavila se ženama koje imaju povećan rizik za genetski prenesen rak
dojke. Istraživači su obradili istoriju bolesti blizu 18.000 žena sa
rakom dojke. Oko 10 odsto imalo je visoki rizik genetske mutacije. U obe
grupe, više od polovine žena je živo, deset godina nakon što im je
ustanovljena bolest.
Posebno je značajno da su žene kod kojih je ustanovljena takozvana "BRCA
mutacija" odgovorile identično na hemoterapiju kao i žene koje nemaju
taj genetski rizik.
Zaključak istraživača: jedina stvar koja može da produži živote žena sa
tom genetskom mutacijom je da njihovo zdravstveno stanje bude pažljivije
praćeno kako bi se otkrili rani znaci kancera, ali i da budu lečene na
pravi način.
Objavljene su dve studije o raku dojke. Jedna je rezultat
istraživanja da li ishrana s visokim procentom vlakana i niskim
procentom masti može da umanji rizik od ponovne pojave raka dojke. Drugo
istraživanje bavilo se ženama s visokim rizikom dobijanja raka dojke
kako bi se ustanovilo da li su njihove šanse da umru od te bolesti veće
nego kod onih s niskim rizikom od dobijanja raka dojke.
Uzimanje pet obroka voća i povća na dan i dobijanje najviše 30 odsto
ukupnog broja kalorija iz masti moglo bi da pomogne ženama koje su
preživele rak dojke da izbegnu ponovnu pojavu bolesti.
Profesor Džon Pirs sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je
međunarodno istraživanje u koje je bilo uključeno više od tri hiljade
žena koje su preživele rak dojke.
"U toku istraživanja učesnicama je značajno povećano uzimanje povrća na
oko osam obroka. Deo toga su bili sokovi od povrća. Davali smo tri
obroka voća i smanjili energetsku vrednost masti na oko 24 odsto", izneo
je profesor Pirs.
Tokom šest godina, koliko je trajalo istraživanje, polovina žena koje su
učestvovale u studiji jela je pet obroka voća i povrća na dan i
ograničila je uzimanje masti na 30 odsto ukupnih kalorija. Druga
polovina jela je hranu bogatu vlaknima, ali i siromašnu mastima.
Ustanovljeno je da nije bilo razlike između te dve grupe u šansama za
vraćanje raka dojke ili produženje života.
"Nije vam potrebno deset obroka povrća i voća. Dovoljno vam je pet na
dan" - zaključili su istraživači. Studija je objavljena u časopisu
Američkog medicinskog udruženja.
Druga studija, koja je objavljena u "Nju Ingland časopisu za medicinu",
bavila se ženama koje imaju povećan rizik za genetski prenesen rak
dojke. Istraživači su obradili istoriju bolesti blizu 18.000 žena sa
rakom dojke. Oko 10 odsto imalo je visoki rizik genetske mutacije. U obe
grupe, više od polovine žena je živo, deset godina nakon što im je
ustanovljena bolest.
Posebno je značajno da su žene kod kojih je ustanovljena takozvana "BRCA
mutacija" odgovorile identično na hemoterapiju kao i žene koje nemaju
taj genetski rizik.
Zaključak istraživača: jedina stvar koja može da produži živote žena sa
tom genetskom mutacijom je da njihovo zdravstveno stanje bude pažljivije
praćeno kako bi se otkrili rani znaci kancera, ali i da budu lečene na
pravi način.