Pravilan odabir namirnica za dorucak podstice gubitak telesne težine i smanjuje rizik od dijabetesa, srcanih bolesti i visokog holesterola i utice na sveopšte zdravlje organizma. Britanski naucnici porucuju da ujutru nikako ne treba konzumirati slaninu, šunku, kobasice, krofne, slatka peciva, lajt jogurte i mafine.
Poznato je da je dorucak veoma važan obrok i da treba da bude nutricionisticki bogat i jak. Ipak jaka hrana nije isto što i zdrava hrana, pa su britanski naucnici sa Univerziteta „Bristol“ sastavili listu namirnica koje nikako ujutru ne treba da se nadu na trpezi, piše Dejli mejl.
Na prvom mestu su slanina, šunka i kobasice. Konzumiranje preradenog mesa povezano je sa povecanjem rizika od dobijanja raka debelog creva.
Britanski Centar za istraživanje raka objavio je listu stvari koje su povezane sa povecanim rizikom od raka i koje zato treba izbegavati, a nitrati iz preradenog mesa, nalaze se na samom vrhu te liste.
Zato je vreme da se izbaci ovakvo meso, ne samo iz dorucka, nego i iz drugih obroka.
Na listi su se našle i slatke pahuljice. Neke pahuljice prepune su ugljenih hidrata i šecera, pa zbog njih šecer u krvi naglo skace, a zatim se vrtoglavo spušta.
Pošto niko ne želi ovakav energetski kolaps na pocetku dana, najbolje je da se izbegne ovakav dorucak.
Prirodni vocni i biljni sirupi, poput sirupa javora, mogu biti veoma zdravi zasladivaci, ali je nevolja u tome što se na tržištu nalazi previše veštackih sirupa slicnog mirisa i ukusa, koji su potpuno nezdravi.
U ovim proizvodima ima previše glukoze, koja dovodi do toga da se stvara suvišna mast izmedu organa.
Pored gojenja ova mast je vrlo opasna i zato što može dovesti do stvaranja raka, te treba izbegavati sirupe.
Krofne i slatka peciva se takode ne preporucuju.
Jasno je da ove namirnice sadrže ogromne kolicine šecera, koje se nikako ne mogu smatrati zdravim.
Šecer je najgori nacin da se napune rezervoari u organizmu ujutru, zato što povecava nivo šecera u krvi, izaziva osecaj gladi, uvecava rizik od gojaznosti i dijabetesa.
Gotovi sendvici za podgrevanje predstavljaju veliku opasnost po zdravlje.
Na tržištu postoje i zdrave verzije ovog obroka, ali se cešce srecemo sa proizvodima koji su puni aditiva i natrijuma, a kada se uzme u obzir kako negativno ovi sastojci mogu da uticu na organizam, vreme utrošeno za pravljenje sopstvenog sendvica za dorucak, naprasno pocinje da zvuci kao sjajna investicija.
Još jedna u nizu opasnih namirnica su i lajt jogurti. Ovi proizvodi osvajaju tržište zato što imaju samo oko 100 kalorija i mogu da se nadu u najrazlicitijim ukusima, ali su puni veštackih zasladivaca koji su štetni za organizam. Uvek je bolje izabrati obican jogurt sa manjim procentom masti.
Vrlo je zgodno svratiti u pekaru svakog jutra i kupiti neki od primamljivih, šarenih mafina. Ali setite se da je u njima sadržano sve ono što vam ujutru nikako ne treba: belo brašno, puter i mnogo šecera.
Ako za dorucak baš želite mafin, držite se manjih porcija, sasvim su dovoljni oni velicine veceg jajeta.
Nutricionisti napominju da biološki vredan dorucak mora da sadrži proizvod žitarica, jedno parce crnog, ražanog ili integralnog hleba, 200 grama mleka, jogurta ili kiselog mleka, 100-150 grama mladog sira i nešto od povrca.