Evo 10 preporuka kako da ublažite tegobe jesenjih virusnih infekcija i
ubrzate oporavak. Proizvod pčela ne dodajte u vreo, nego u mlak napitak
da se lekovite supstance ne bi uništile
KIJANJE, malaksalost,
klonulost, bolovi u mišićima, pospanost, simptomi su koji najavljuju
prehladu. Čim osetite pomenute tegobe primenite neki od lekovitih
tretmana koji mogu da olakšaju bolest i ubrzaju izlečenje. Na prvom
mestu uzimajte više tečnosti, a dnevnu dozu vitamina Ce povećajte na
jedan gram. Odmarajte se što više i dosta spavajte, jer je poznato da
san leči. Možete i da se inhalirate nad toplom vodom u koju ste dodali
isceđeni limunov sok koji deluje kao prirodni antibiotik.
. REDOVNO PROVETRAVANJE - s vremena na vreme otvorite
prozor i dozvolite da sveži vazduh ispuni sobu. Na taj način ćete
sprečiti isušivanje sluznice, najvažnijeg odbrambenog mehanizma u
organizmu. I pola sata pre odlaska na spavanje obavezno provetrite sobu,
bolje ćete spavati.
2. TOPLA KUPKA -
pre spavanja pripremite toplu kupku, u koju ćete dodati različite soli
za kupanje ili lekovito bilje. Ona će vas ugrejati i opustiti, a ujedno
će se poboljšati prokrvljenost sluzokože što će pozitivno uticati na
jačanje imuniteta. Kupka treba da bude topla, temperatura vode oko 38-39
stepeni i ne bi trebalo da traje duže od 15 minuta. Može da se koristi
uvarak od jedne biljke ili više njih. Za pripremu kupke potrebno je
30-40 g suvog bilja koje se prelije sa 10 litara provrele vode. Ostaviti
da stoji jedan sat, pa procediti i sipati u kadu. Može da se koristi
cvet kamilice, borove iglice, listovi hrasta i breze, nana, žalfija,
pelin, stolisnik...
3. SIRUP OD CRVENOG
LUKA - osim mineralnih soli i raznih oligoelemenata, crveni luk je
bogat vitaminima B1, B2, C, E, K, P kao i karotinom (provitaminom A).
Zbog toga se koristi protiv razmnožavanja virusa, za rastvaranje sluzi,
ali i da dezinfikuje bronhije. Sirup se priprema tako što se u 1,5 l
vode doda 600 gr iseckanog crnog luka, 60 gr šećera i 1 kg meda. Kuvati
na tihoj vatri oko tri sata. Skloniti sa šporeta i odmah sipati u
zagrejane flaše i dobro zatvoriti. Uzimati po kašiku sirupa nekoliko
puta dnevno sa toplim čajem, mlakom vodom ili mlekom.
4.
MLEKO I MED - ova kombinacija je izuzetno ukusna, a istovremeno deluju
smirujuće na upaljeno grlo. Ne zaboravite da med dodate u mleko tek kada
se ono prohladi, kako se dragocene supstance iz meda koje su osetljive
na visoku temperaturu ne bi uništile u vreloj tečnosti.
5.
LIST LOVORA - mnogi ne znaju da list lovora i njegovo etarsko ulje
imaju i lekovite osobine. Sadrži tanine, gorke materije, a u narodnoj
medicini se koristi za iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz organa za
disanje, sprečava virusne, bakterijske i gljivične infekcije, kao i
protiv bolova.
Recept za čaj: u litar
provrele vode dodati 20 g listova lovora, skloniti sa vatre i poklopiti.
Posle desetak minuta procediti i piti šolju čaja posle svakog obroka.
6.
PROPOLIS - najbolje sredstvo protiv kašlja. Sadrži bogatu mešavinu
vitamina B i minerala. U nekim slučajevima je dovoljna i kašičica meda
pre spavanja da se umiri kašalj, a u med može da se doda i usitnjeni ili
izgnječeni čen belog luka. Za uporniji kašalj preporučuje se čaj od
lipe, a kod suvog kašlja najbolji je čaj od belog sleza, jer sluz stvara
zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj,
ublažava upale i olakšava disanje.
7.
INHALACIJA - udisanje toplih isparenja tradicionalno se koristi za
lečenje prehlade, kašlja, začepljenog nosa i problema sa sinusima. Voda
se zagreva do ključanja, skloni sa šporeta, sipa se kap eteričnog ulja
ili se stavi određena količina lekovitih trava (kamilica, žalfija,
bosiljak, nana i slično), glava se nagne nad posudu sa vodom i duboko
udahne. Stručnjaci preporučuju da se prilikom ove vrste inhalacije ne
stavlja peškir iznad glave. Za lečenje donjih disajnih puteva isparenja
se udišu na usta, a za lečenje gornjih disajnih puteva isparenja se
udišu na nos. Inhaliranja odraslih može da traje 10-15 minuta, a dece
dva-tri minuta.
8. ĐUMBIR - ako volite
ovaj začin ljutkastog ukusa možete da ogulite parče korena i da ga
žvaćete, ili da pripremite čaj. U litar vrele vode dodati komad (oko 25
g) oljuštenog i na kolutove nasečenog đumbira (može i da se izrenda) i
kuvati 15 minuta. Pred kraj ubaciti koru limuna koja će dodati
intenzivan citrusni miris napitku. Kada se čaj ohladi, dodati sok od dva
isceđena limuna i nekoliko kašika meda u zavisnosti od toga koliko
sladak čaj volite da pijete.
9.
ISPIRANJE GRLA - grgljanje tečnosti u grlu može povoljno da utiče na
nadraženo grlo. Grlo može da se ispira slanom vodom (sipati pola kafene
kašičice soli u šoljicu tople vode) čajem od žalfije ili kamilice,
natopljenim korenom belog sleza.
10.
KIM (Carum carvi) - deluje antibakterijski, sadrži etarsko ulje, tanine i
sluz. Koristi se za sprečavanje prehlade, leči kašalj. Čaj za
zaustavljanje virusa priprema se tako što se kašika kima prelije da 250
ml vrele vode i kuva na tihoj vatri pet minuta. Skloniti sa šporeta,
poklopiti 10 minuta pa procediti. U još topao čaj dodati kašičicu
cvetnog meda, promešati i piti.