Pomozite sebi i svom želucu pametnim izborom hrane. Hrana može da smanji, ali i da poveca neprijatan osecaj
Zob
Zob je ce vam biti savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sadrži brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljene hidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo vari, pa je stalan izvor energije i blagotvorno deluje na celokupni sistem varenja. To znaci da gorušica postaje stvar prošlosti.
Ðumbir
Ðumbir je izuzetno delotvoran kod želudacnih problema, a posebno dobro deluje na
gorušicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani – supama, prilozima, salatama, pa cak i u napicima. Njegovo blagotvorno delovanje potvrdeno je mnogim istraživanjima.
Mahunarke
Mahunarke su hranjivi gusti ugljeni hidrati koji imaju puno vlakana, pa ih telo lako vari. Imaju stabilizirajuci ucinak na šecer u krvi. Višestruke studije pokazuju da grašak može da smanji rizik od raka debelog creva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja takode pokazuju i da mahunarke blagotvorno deluju na gorušicu.
Jabuke
Jabuke sadrže niz antioksidativnih materija koje brane celije tela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu telu u normalnom funkcioniranju. Odavno je poznato da jabuka dobro deluje na probavu, a sada je dokazano i da sprecava gorušicu.
- Jedite cešce, manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se krace zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišic koji povezuje želudac i jednjak.
- Povecana telesna težina, a posebno gojaznost su faktor rizika. Vecina osoba oseca slabljenje gorušice nakon smanjenja kilaže.
- Cigarete, kafa, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pica, užasan su izbor kad je u pitanju gorušica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.